Spomin na London v pričakovanju Ria

Na letošnjih OI v Riu de Janeiru ne bo nobenega od slovenskih dobitnikov kolajn iz Londona 2012.

Objavljeno
19. julij 2016 12.44
Š. Ro.
Š. Ro.

Preden nas prevzame olimpijska vročica Brazilije, skočimo še enkrat štiri leta nazaj na Otok. Londonske igre so bile za nas zgodovinske, judoistka Urška Žolnir je namreč kot prva Slovenka v samostojni državi osvojila zlato olimpijsko kolajno. »Urška Žolnir sprva ni našla besed, s katerimi bi strnila vtise o dnevu, ko je osvojila zlato olimpijsko kolajno, a širok nasmeh na njenem obrazu je bil najbolj zgovoren. Na tatamiju dvorane Excel je slovenska judoistka uresničila 20-letni sen. Pa ne le svojega, to je bil tudi vrhunec izjemne trenerske poti Marjana Fabjana,« smo o njeni veliki zmagi 1. avgusta 2012 zapisali v Delu.

Skupno je Slovenija osvojila štiri kolajne, ob zlati Urški so kar nekoliko presenetljivo in očitno tudi zadnjič zasijali izkušeni mojstri: atlet Primož Kozmus s srebrno kolajno v metu kladiva, veslača Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško na 50 m leže pa so osvojili bron.

Nobenega od teh junakov pa na tekmovališčih v Riu de Janeiru. Vsi z izjemo Debevca so končali svoje športne kariere, našemu daleč najboljšemu strelcu pa se prvič po letu 1984 ni uspelo uvrstiti na OI.

V Braziliji bo sicer Iztok Čop vodja slovenske reprezentance in Urška Žolnir pa trenerka judoistk.