Leti, leti, leti ... paradižnik!

Napočil je čas paradižnikov na festivalu v španskem mestecu Bunol, ki letos praznuje 70. obletnico nenavadnega dogodka.

Objavljeno
27. avgust 2015 15.29
TOPSHOTS-SPAIN-FESTIVAL-TOMATINA
D. M., Delo.si
D. M., Delo.si

Pred pričetkom Tomatine so v Bunol pripeljali 150 ton paradižnika, ki so ga razdelili med udeležence. Največja svetovna bitka s hrano je postala priljubljena atrakcija za turiste, ki v večini prihajajo iz Velike Britanije, Japonske, Avstralije in ZDA. Mestna občina ocenjuje, da je od letošnjih 22.000 udeležencev le petina Špancev. Kot je dejal župan občine Rafael Perez, je festival tako priljubljen zato, ker vsakomur dovoli neškodljivo sproščanje stresa. Gosti iz nekaterih držav imajo težave z izražanjem čustev, je za španski radio povedal Perez in kot primer izpostavil Japonce, ki so mirni in zadržani, a se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo.

Organizatorji festivala gostom priporočajo, da naj za Tomatino oblečejo stara oblačila in nosijo zaščitna očala. Ravno tako pozivajo, naj paradižnike pred metanjem stisnjeno, saj s tem ublažijo udarec. Za obmetavanje s paradižniki so gostje morali že tretje leto plačati vstopnino v vrednosti desetih evrov. Z denarjem od vstopnic poskušajo organizatorji pokriti stroške festivala in omogočiti boljši nadzor nad naraščajočim številom obiskovalcev.
Na letošnji Tomatini so prodali 17.000 vstopnic, ostale pa so razdelili med domačine. Preden so začeli vstop v boj s paradižniki zaračunavati, se je festivala udeležilo tudi po 45.000 udeležencev.

Tradicija obmetavanja s paradižniki se je pričela v letu 1954, ko je skupina domačinov sredi festivala iz stojnice z zelenjavo vzela paradižnike in se pričela z njimi obmetavati.