Festival Naprej/Forward: Javni medij v času političnega kaosa (VIDEO)

Pogovor z novinarjema katalonskega javnega radia o prihodnosti javnega medija v času najgloblje politične krize.

Šp. B.
čet, 16.11.2017, 16:00

Festival kakovostnih medijskih vsebin letos že šestič

Festival Naprej/Forward pripravlja Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju s slovenskimi medijskimi hišami: Delo, RTV Slovenija, Pro Plus, Večer in Slovensko tiskovno agencijo.

Festival v Slovenijo prinaša najboljše primere iz globalne prakse, najnovejše trende in nova znanja. Za vse (so)ustvarjalce medijskih (novinarskih) vsebin. Za vse, ki jih to zanima. Za vse, ki jim ni vseeno.

Vsebine festivala so namenjene novinarjem, fotografom, snemalcem, montažerjem in ostalim (so)ustvarjalcem medijskih vsebin v Sloveniji in širši, balkanski regiji. Strokovnim javnostim, ki sodelujejo z medijskimi (so)ustvarjalci. Splošni javnosti, ki zahteva kakovostne, verodostojne in relevantne novice.

Referendum o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra letos je Španijo pahnil v najglobljo politično krizo od padca diktature. Katalonijo so zajeli množični protesti za neodvisnost, za demokracijo, proti razpadu Španije itd. Videli smo policijsko nasilje na referendumski dan, španski odvzem katalonske avtonomije, aretacije najvišjih katalonskih politikov, razpis evropskega naloga za pridržanje odstavljenega katalonskega predsednika, ki se je zatekel v Belgijo, v evropsko prestolnico, ki katalonsko-španski spor bolj ali manj opazuje.

Kako se kriza odraža med ljudmi in kako v medijih, bosta z nami na festivalu delila novinar katalonskega javnega radia Ricard Ustrell in njegov sodelavec Joan Botta. Uveljavitev 155. člena ustave, s katero je španska vlada posegla v avtonomijo Katalonije omogoča tudi nadzor nad katalonsko javno radiotelevizijo. Kakšna je prihodnost javnega medija, ki mu grozi politični prevzem? Kako novinarji v obdobju napetih političnih razmer občutijo propagandno vojno? Veliko vprašanj ob pomembni, aktualni temi.

***

Neposredno bomo prenašali tudi -

ob 17.00: Neodvisni!, Avdo Avdić, Eldin Karić

ob 18.00: Prava (ne)športna zgodba, David Walsh

ob 19.00: Radijske novice 2.0, Joanna Kakissis

ob 20.00: Vročica bruseljskega jutra, Ryan Heath

Prijavi sovražni govor