Festival Naprej/Forward: Neodvisni! (VIDEO)

Avdo Avdić in Eldin Karić o tem, kako poročati o korupciji v BiH.

Šp. B.
čet, 16.11.2017, 17:00

Festival kakovostnih medijskih vsebin letos že šestič

Festival Naprej/Forward pripravlja Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju s slovenskimi medijskimi hišami: Delo, RTV Slovenija, Pro Plus, Večer in Slovensko tiskovno agencijo.

Festival v Slovenijo prinaša najboljše primere iz globalne prakse, najnovejše trende in nova znanja. Za vse (so)ustvarjalce medijskih (novinarskih) vsebin. Za vse, ki jih to zanima. Za vse, ki jim ni vseeno.

Vsebine festivala so namenjene novinarjem, fotografom, snemalcem, montažerjem in ostalim (so)ustvarjalcem medijskih vsebin v Sloveniji in širši, balkanski regiji. Strokovnim javnostim, ki sodelujejo z medijskimi (so)ustvarjalci. Splošni javnosti, ki zahteva kakovostne, verodostojne in relevantne novice.

Žurnal je bil ustanovljen leta 2009 in je edini spletni medij v Bosni in Hercegovini z Mednarodno standardno številko za serijske publikacije (ISSN). Odlikujejo ga raziskovalne zgodbe in dokumentarni filmi, delo Žurnalovih novinarjev pa igra ključno vlogo pri ozaveščanju javnosti o korupciji v BiH. Skozi leta so vplivna podjetja in prej nedotakljivi politiki, gospodarstveniki in tožilci spoznali, da z državnim premoženjem ne bodo mogli več upravljati brez kakršnega koli nadzora.

Žurnal je med drugim razkril politično usmerjeno prodajo delovnih mest v Elektroprivredi BiH, enem od največjih javnih podjetij v državi, in korupcijo pri nabavah v zdravstvu. Prvi so poročali o zlorabi položaja državnega tožilca in vodje posebnega oddelka tožilstva za gospodarski in organizirani kriminal. Za svoje delo so ustvarjalci Žurnala leta 2016 prejeli tudi nagrado EU za najboljšo raziskovalno zgodbo. Kako z majhno in zagnano ekipo ustvarjajo kakovostno in prodorno novinarstvo ter kot medij, kljub političnim in finančnim pritiskom, obstanejo, bosta na festivalu z nami delila novinar in urednik Žurnala.

***

Neposredno bomo prenašali tudi -

ob 18.00: Prava (ne)športna zgodba, David Walsh

ob 19.00: Radijske novice 2.0, Joanna Kakissis

ob 20.00: Vročica bruseljskega jutra, Ryan Heath

Prijavi sovražni govor