Od srede do srede: Žerdin in Markeš o krivičnem sojenju

»Napaka s slovenske strani je bila storjena, vendar ne za rdeči karton.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: L. V.
sre, 17.01.2018, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o spornemu sojenju litovskih sodnikov na ponedeljkovi rokometni tekmi med Slovenijo in Nemčijo.

»Kolikor sem poslušal o pravilih, se mi je zdelo objektivno, da je bila storjena napaka s slovenske strani, vendar ne za rdeči karton. Stvar torej smrdi,« meni Markeš. Trenerjeva izjava, da bi rokometaši protestno zapustili prvenstvo, se komentatorju zdi simpatična reakcija, vendar pa bilo potrebno premisliti, kaj bi se zgodilo, če bi to res storili. Medtem je predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac na izredni seji predsedstva zveze že povedal, da rokometaši ne zapuščajo prvenstva predčasno.

Ob dramatičnem dogajanju na evropskem dogajanju, ki se odvija v Zagrebu, sta se komentatorja dotaknila tudi domnevnega »skrivnostnega« dogovarjanja Mira Cerarja in Andreja Plenkovića o reševanju spora o meji. Markeš ne vidi razloga, zakaj bi Cerar igral dvojno igro. »Ni logično, da bi izvajal tiho diplomacijo o tem, da bi mimo arbitražne sodbe vendarle implementirali dvostranski sporazum.«

Če bi Cerar sedaj naredil sporazum s Plenkovićem in bi arbitražno razsodbo preimenovali v novo dvostransko pogodbo, bi slovenskega premierja križali na volitvah.

Zakaj bi se Cerar sploh šel pogovarjati v Zagreb in s tem tvegal očitke, kakršne je tudi dobil? Nekaj časa je zavračal vsak dialog, nato pa se je odločil, da gre tja, kar je logično, saj so istočasno iz Bruslja prihajali signali, da si morata državi bolj prizadevati za skupen jezik.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.