Od srede do srede: Žerdin in Markeš o odkritju spomenika žrtvam vojn

Država je svojo dolžnost na neki klavrn način opravila, pri spravi pa zanesljivo nismo.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 12.07.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o jutrišnjem odkritju spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na odkritju bodo sodelovali predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DS Mitja Bervar.

Smo s spravo bliže ali še bolj oddaljeni kot leta 1990, ko je bila v Kočevskem Rogu prva spravna manifestacija?

Leta 1990 je bila storjena napaka že v tem pogledu, da sta se spravljala predsednik države in ljubljanski nadškof, meni Markeš. »Je bil nadškof mogoče vodja neke vojaške skupine, ki se spravlja?«

Ideja za zdajšnji spomenik je sprva bila, da bi bil postavljen kot obelisk, da bi se dvigal v nebo in zanikal osebno noto dogajanja, ki je bilo objektivno (politično ali ideološko) videti razdeljeno. To je bila ideja Spomenke Hribar, ki jo je obelodanila leta 1983 v eseju Krivda in greh.

V življenju se človek lahko nehote znajde sredi tragične zgodbe, podobno kot liki v grških tragedijah, in nenadoma lahko postanemo krivi za nekaj, česar nismo zagrešili. Smo torej lahko popolnoma nedolžni, a ko se skozi nas projecirajo objektivni zgodovinski dogodki, pademo v matrico krivde. Markeš pri tem izpostavi tudi neinformiranost v tistem času, saj ni bilo interneta, da bi lahko delali primerjave ali ocene, ampak se je bilo treba zanašati le na verodostojnost ljudi. Posamezniki so se bodisi odločali bodisi so »padli« v odločitve, ki niso bile njihove. In potem se je zgodilo, kar se je zgodilo.

Pravzaprav to ni spomenik sprave, ampak je dejansko to, kar pravi zakon − spomenik žrtvam vojne. Se pravi, da je država svojo dolžnost na neki klavrn način opravila, pri spravi pa zanesljivo nismo.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.