Od srede do srede: Žerdin in Markeš o skupščini Zdravniške zbornice

»Zdenka Čebašek Travnik je očitno dovolj dostojna, da je ranljiva.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 15.03.2017, 18:30

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o današnji skupščini Zdravniške zbornice Slovenije, ki na izredni seji odloča o zaupnici predsednici zbornice Zdenki Čebašek Travnik.

»Kot novinarja me moti, da pomemben sestanek skupščine inštitucije, ki izvaja tudi javna pooblastila, teče za zaprtimi vrati,« pove Žerdin. Skupščine se lahko udeleži vsak, ki je zdravnik, saj so zdravniki v obveznem članstvu zbornice, komentira Markeš, ki meni, da je takšno zapiranje nenavadno in simptomatično. Komentator se ob tem naveže tudi na njeno izjavo o plači. Meni, da v mesecu dni ni naredila nič takega, s čimer bi lahko poškodovala pravilnik in etični kodeks. Od kod tako visoke energije? se sprašuje. »In potem je sledilo še očitno lobiranje po medijih.«

Ne glede na izid, Markeš meni, da bi bilo potrebno razmišljati v smeri decentralizacije in morebiti narediti več zbornic ali kako drugače zdravnikom dati svobodo, da so člani ali pa ne.

»Zdenka Čebašek Travnik je očitno dovolj dostojna, da je ranljiva. Stampedo s plačo je pa tako ali tako udbovska klasika.«

Komentatorja razpravljata tudi o razmerah v EU.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Prijavi sovražni govor