Od srede do srede: Žerdin in Markeš o reševanju Cimosa

Morali bi se začeti pogovarjati, kdo je zamočil, in ga zelo jasno poklicati k odgovornosti.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 01.03.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš danes razpravljata o aktualni problematiki povezani z nesojeno prodajo Cimosa.

Plan B v tem trenutku pomeni prazno frazo z zelo nejasnim učinkom, meni Žerdin. Cimos je v bistvu zelo težek bolnik, ki se postavlja v serijo drugih zelo težkih bolnikov v preteklosti. Po mnenju Markeša delavci končni usodi nikakor ne bodo mogli ubežati. Ceno bodo plačali tisti, ki niso krivi. »Da so stroški dela previsoki, je najbolj neumna mantra.«

Slovenija je sestavljena iz tovrstnih zgodb, ki se jih dojema kot nesporazum, v resnici gre pa za način poslovanja. Morali bi se začeti pogovarjati, kdo je zamočil, in ga zelo jasno poklicati k odgovornosti, ki ni samo sodna.

Markeš se ob tem dotakne tudi zapletov okoli zaščite terana. Jasno je predvsem to, da nič ni jasno, in da bo Slovenija na koncu najverjetneje potegnila kratko. Če bi bil takrat, ko je bilo potrebno zaščititi teran, nekdo zadolžen za ureditev papirjev, potem je treba tega človeka poklicati na odgovornost. V tem primeru bi bilo prav, da bi ostal tudi brez službe, saj je »nepošteno, da je prejel plačilo za delo, ki ga ni opravil.«

Sem oboževalec papeža Frančiška, še pove Markeš, s čimer misli predvsem na nedavno izjavo papeža, da je dvoličnost katolikov neskončno slabša kot ateizem, ki dela dobro. »Veliko katoličanov s tem, ko svojih zaposlenih ne plačujejo dovolj dobro, ko izkoriščajo ljudi in perejo denar, povzroča škandale,« je v četrtkovem nagovoru dejal papež Frančišek.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.