Od srede do srede: Žerdin in Markeš o nezaupnici Zdenki Čebašek Travnik

Metoda diskvalifikacije čez plačo je klasična udbovska metoda, ki jo je prevzela desnica.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 08.03.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o nezaupnici zaradi previsoke plače, ki jo bo, kot predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, prejemala Zdenka Čebašek Travnik. Pobudo za glasovanje o nezaupnici so podali štirje regijski odbori zbornice. Delegati skupščine bodo o njeni zaupnici glasovali 15. marca.

Žerdin meni, da je razlog bolj zapleten in je plača le izgovor. »Tukaj se krešejo silni interesi.«

Na kakšne interese moramo biti torej pozorni?

Markeš je ob tem spomnil na prikrite interese po privatizaciji zdravstva, ki so prišli na plano po umoru v izolski bolnišnici. Tedanji predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta na »neprimeren način začela obtoževati« ministrico, ministrstvo in splošno javno zdravstvo neučinkovitosti in posledično dolgih čakalnih vrst, zaradi česar je bil zdravnik v izolski bolnišnici ustreljen. V nadaljevanju se je zlagoma izkazovalo, da se k temu priliva še interes po privatizaciji zdravstva.

»Metoda diskvalifikacije zaradi plače je klasična udbovska metoda, ki jo je prevzela desnica. Dejstvo, da je Zdenka Čebašek Travnik tarča tako primitivne metode, nakazuje na to, da je tukaj nekaj zelo narobe.« Njena plača je enaka plači njenega predhodnika, če upoštevamo, da je Možina za svojo plačo delal 80 odstotkov svojega delovnega časa.

V ozadju lobijev so milijoni in milijarde. Ko se nekdo obesi na plačo enega človeka, je nekaj zelo narobe. To so stare, nizke in podle metode. Če imajo ljudje, ki so v najožjem krogu Zdenke Čebašek ali pa tisti, ki uživajo visoko stopnjo integritete v javnosti, kakšne pripombe, bi jim prisluhnil, pove Markeš. »Potem bi zadevo vzel resno.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.