Od srede do srede: Žerdin in Markeš o ustavnih sodnikih

»Odgovornost za ustavnega sodnika ni na strani strank, ampak na strani parlamenta.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 22.03.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš danes razpravljata o novih ustavnih sodnikih, za katere je predsednik republike Borut Pahor predlagal Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika.

Ko v Sloveniji postaneš polnoleten se lahko poteguješ za katerokoli pozicijo, tudi za predsednika republike, seveda, če si kvalificiran. Le za ustavnega sodnika se ne moreš potegovati, saj je edino pri ustavnem sodišču izrecno zapisano, da more biti kandidat star vsaj 40 let. Ta norma je, po mnenju Žerdina, zapisana, saj predpostavlja absolutno osebnostno zrelost.

»Na eni strani imamo osebnost s prepričljivo bibliografijo, objavljeno pri najuglednejših evropskih založbah, ki pa stopnje zrelosti, ki jo predpostavlja vrhovno sodišče, nima.« 

Odgovornost za ustavnega sodnika ni na strani strank, ampak kvečjemu na strani parlamenta. Nikakor pa stranke v parlamentu ne morejo trgovati z imeni, še posebno pa ne v dveh popolnoma neadekvatnih sferah, tako kot je fiskalni svet in ustavno sodišče.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.