Od srede do srede: Žerdin in Markeš o predsedniških volitvah

Predsedniške volitve so pomembne tudi zato, ker smo v negotovem času. Ne vemo, kaj bo jeseni z Evropsko unijo.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 03.05.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o jesenskih predsedniških volitvah v Sloveniji.

Najnovejša anketa Dela kaže, da ima sedanji predsednik Borut Pahor okoli polovico podpore že v prvem krogu. »Je dobro, da je Pahor še enkrat predsednik republike?« se sprašuje Žerdin. Jaz si ga ne želim imeti za predsednika države, mu ogovori Markeš, ki predsedniške volitve primerja z volitvami v evropski parlament. »EU je za vse države, vključno Slovenijo, izrednega pomena, volitve pa potekajo, kot da se držav članic to ne tiče in kot da gre za odlagališče odsluženih politikov.«

Predsedniške volitve so pomembne tudi zato, ker smo v negotovem času. Ne vemo, kaj bo jeseni z Evropsko unijo.

Komantatorja se dotakneta tudi volitev drugih članic EU.

Kar si Evropa pridobiva z nizozemskimi, francoskimi in mogoče tudi italijanskimi volitvami, torej zmage nepopulistov, ki pa so še vedno malce neoliberalni, je kvečjemu popravni izpit. Če iz te Evrope ne bodo naredili novega koncepta, bodo v naslednjem krogu populisti zanesljivo zmagali.

Več o stanju v Evropi preberite v posebni izdaji Sobotne priloge, ki bo izšla 9. maja 2017. O bitki za predsednika države pa bomo obširneje pisali v jutrišnjem časopisu.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.