Od srede do srede: Žerdin in Markeš o slovenski politiki

»Zdaj se soočamo z nevarnostjo programiranih populizmov.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 14.06.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat v duhu parlamentarnih volitev, ki bodo prihodnje leto, razpravljata o politiki v slovenskem prostoru.

Žerdin uvodoma prebere besede predsednika SDS Janeza Janše na srečanju Primorske regijske koordinacije:

»Naslednje volitve ne bodo spopad med strankami levice in desnice, naslednje volitve bodo globalni politični spopad v Sloveniji med tistimi, ki imamo Slovenijo v srcu, med tistimi, ki si želimo, da bi bila Slovenija takšna, za kakršno smo glasovali na plebiscitu leta 1991, na drugi strani pa bo mafijska država, tisti, ki so državo ukradli.«

Dandanes levice skorajda ni, se pa pojavlja ideja o desni internacionali, Janševe besede komentira Markeš, ki meni, da predsednik SDS nagovarja volivce, ki na prejšnjih volitvah niso volili. »Rezultata se ne da popolnoma spreobrniti, lahko pa vplivaš na jeziček na tehtnici. Janša je v nagovoru natančno to povedal.«

»Danes imamo opravka z ugrabitvijo demokracije s strani lobijev,« meni Markeš. Če rečemo, da je bila demokracija ugrabljena, rezultat volitev pa ni veljaven, kaj bomo pa naslednji dan? pa se sprašuje Žerdin.

Zdaj se soočamo z nevarnostjo programiranih populizmov, še izpostavi Markeš.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.