Od srede do srede: Žerdin in Markeš o obisku Trumpa na Poljskem

»Pahorju bi bilo potrebno svetovati, naj se ne pusti ujeti na limanice, Slovenija namreč spada v Evropo, ki ima ustaljene humanistične vrednote.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 05.07.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o srečanju voditeljev držav Pobude treh morij, na katerem bo poseben gost predsednik ZDA Donald Trump, udeležila pa ga bosta tudi slovenski predsednik Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarović. Slednja se bo v Varšavi ločena srečala tudi z ameriškim predsednikom.

Ta dogodek je vreden pozornosti, saj lahko, vsaj do neke mere, vpliva na stanje v Evropski Uniji, meni Žerdin. »Oblast nagovarja državljane, naj pridejo pozdraviti Donalda Trumpa, se pravi, da so zainteresirani za uveljavitev predvsem protibegunske politike, s tem pa posledično zabijejo klin tudi v EU.«

»Pahorju bi bilo potrebno svetovati, naj se ne pusti ujeti na limanice, Slovenija namreč spada v Evropo, ki ima ustaljene humanistične vrednote. Pahor naj ima v mislih, da Slovenija spada v neko drugo Evropo, ne v srednjo. Zlasti pa ne pod okrilje Poljske, Madžarske ali pa Hrvaške. V tem okviru politične kulture se ne bi želel gibati,« pove Markeš.

Slovenija mora strateško vnaprej, preden je problem sploh definiran, jasno in glasno povedati, kam si želi. In želi si iti v »prvo« Evropo, ne »drugo«. Želi si tudi prevzemati civilizacijske standarde »prve« Evrope in ne ameriške, srednjeevropske, azijske ali kakršnekoli druge, ampak tiste, ki še dišijo po humanističnih osnovah.

Pobuda Poljske, da s kontroverznim Trumpom poskuša vznemirjati Evropo in ustvarjati novo pobudo, ki je že v samem izhodišču obsojena na propad, je bila opažena. »Kdorkoli hodi skupaj z Donaldom Trumpom, mora vedeti, da hodi z egoistom, ki bo vedno delal izključno zase. V svojem programu je Trump vendarle rekel America First, s čimer je mislil Donald Trump first

Komentatorja se v pogovoru dotakneta tudi implementacije arbitražne sodbe. »Slovenija je prejšnji teden z arbitražo definirala zadnjo etapo osamosvojitve.« Razsodba sodišča je po mnenju Markeša dogodek, ki ga nadaljnja procedura, karkšnakoli že bo, težko spremeni.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.