Od srede do srede: Žerdin in Markeš o predsedniških kandidatih

V pričakovanju revolucionarnega ali alternativnega kandidata, ki ga (še) ni na obzorju. »Če bo ostalo kot je, bo igro vodil Pahor.«

sre, 06.09.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš se zopet lotevata aktualne teme o predsedniških kandidatih.

»Gospa iz resničnostnih šovov ni vredna obravnave,« predsedniško kandidaturo Angelce Likovič komentira Markeš, ki meni, da je smiselno še malce počakati, da bodo velike stranke še postregle s svojimi aduti. »Ni videti, da bi kaj revolucionarnega ali pa alternativnega prišlo na sceno. Če bo ostalo tako kot je, bo igro vodil Borut Pahor. Po resnosti in programskem izzivu je alternativa NSi.«

Markeš ob tem spomni na govor Pahorja na blejskem strateškem forumu, ki je bil po njegovem mnenju zelo smiseln, saj je izpostavil, da mora biti implementacija arbitražne sodbe prijateljska in umirjena. »Miro Cerar je povedal isto, ampak je dodal časovni okvir, po katerem bo Slovenija začela enostransko ukrepati. Na tretji strani je bil pa Karl Erjavec, ki je dejal, da je nespoštovanje arbitražne sodbe s strani Hrvaške nezaslišano in nesprejemljivo ter da je potrebno nemudoma ukrepati.«

Ni malce preveč, če takšen dogodek, kot je blejski forum, ki je namenjen strateškim svetovnim razpravam, obremeniš z eno samo tematiko - implementacijo arbitražnega sporazuma?

Kot poudarja Markeš, bo sodba na koncu tako ali drugače izvršena, nazaj na stara izhodišča ne bomo šli, Hrvaški pa odpremo vrata, ki jih bo lahko častno prestopila.

Komentatorja se dotakneta tudi dogajanja v Severni Koreji, ki je v nedeljo izvedla že šesti jedrski poskus, kar mednarodna skupnost ostro obsoja.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Prijavi sovražni govor