Od srede do srede: Žerdin in Markeš o volitvah v Nemčiji

Nelagodje, ki nastaja po brexitu, nakazuje, da Evropa vendarle mora ostati enotna.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 27.09.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš danes razpravljata o volitvah v Nemčiji, na katerih so volivci v nedeljo v bundestag izvolili skoraj sto poslancev skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD).

13 odstotkov glas, ki jih je nedeljskih parlamentarnih volitvah dobila AfD, je izjemno zanimiva novica, meni Žerdin. Globalizacija v povezavi s kapitalom je naredila svoje in ljudje se poskušajo zagraditi. Angela Merkel je naredila lepo gesto, ko je dala vedeti, da bodo begunci sprejeti in zaščiteni, to pa je potem ušlo iz vajeti.

Jaz se za nemško demokracijo ne bi bal, pravi Markeš. Je pa pomemben evropski kontekst. Francoski predsednik Emmanuel Macron zdaj vleče poteze, s katerimi kaže na pobudo, ki jo ima v zvezi z Evropsko unijo. Poleg tega računa tudi na zavezništvo z Nemčijo.

Ali Macron misli evropsko ali ne zmore misliti evropsko? Včasih daje signale, da misli evropsko kot civilizacijsko evropsko, včasih pa da razmišlja samo neoliberalno.

Evropa se bo morala na nek način definirati na novo. Nelagodje, ki nastaja po brexitu, nakazuje, da Evropa vendarle mora ostati enotna in že Junckerjev govor v Strasburgu je to nakazal.

Nemčija bo pod Angelo Merkel predvidljiva, bo pa postavljena v vlogo, da bo treba Evropo na novo definirati.

Komentatorja sta se dotaknila tudi nedeljskega referenduma o zakonu o drugem tiru. Zame referendum uspe, ko pride dovolj ljudi, pravi Žerdin. Pri nas, glede na to, da kvorum ni določen, vsak referendum uspe.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.