Od srede do srede: Žerdin in Markeš o predsedniških volitvah

»Pri kandidatih, katerih najljubša sogovornika sta ogledalo in facebook, se ne čutim angažiranega, da bi glasoval.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 18.10.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš danes razpravljata o predsedniških volitvah, ki so tik pred vrati.

Žerdin uvodoma izpostavi pismo, v katerem 34 intelektualcev različnih akademskih profilov navaja argumente, zakaj Borut Pahor ni primerna izbira za predsednika republike.

»Izbira, s katero je soočen volilec, ni ravno široka. Ljudje, ki bodo odšli na volišča, bodo glasovali po načelu manjšega zla,« meni Žerdin, Markeš pa se tem boji, da sploh ne bodo glasovali.

Če naj jemljemo volitve resno, potem naj bodo tudi kandidati resni. V veliki večini pa so kandidati nekonceptualni. To težko rečem za Ljudmilo Novak, ker NSi je postavila konceptualno kandidatko.

Pri kandidatih, katerih najljubša sogovornika sta ogledalo in facebook, se ne čutim nagovorjenega, da bi zraven razmišljal o državi in se čutil angažiranega, da bi glasoval. Imam torej na izbiro med tistimi, ki jih ne morem voliti in tistimi, ki jih nočem voliti. Niti nisem v poziciji manjšega zla, pove Markeš. »Postavljeni smo v predpolitično situacijo.«

Mi nismo subjekti, ki bi se nas postavljalo v pozicijo predpolitičnosti, ampak bi morali bi postavljeni v pozicijo političnosti.

Letos imamo večje število kandidatk. Je prišlo do spremembe v družbenem tkivu, da je število kandidatk tako izrazito visoko? V tem primeru se ne sme gledati na spol, ampak na dobrega kandidata, na nekoga, ki ima dobre argumente.

Stranke svojih najtežjih orodij niso potegnile na plano.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.