Od srede do srede: Žerdin in Markeš o izidu predsedniških volitev

»Zmagovalec tokratnega prvega kroga predsedniških volitev so abstinenti, torej tisti, ki niso šli na volitve.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 25.10.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o rezultatu prvega kroga predsedniških volitev, na katerih je aktualni predsednik Borut Pahor prejel 47 odstotka glasov, njegov najbližji zasledovalec Marjan Šarec pa 25 odstotkov.

Pahorju je uspel zgodovinski uspeh, saj je po letu 1997 v prvem krogu vknjižil daleč največ odstotkov. Leta 1997 je v prvem krogu s 55 odstotki zmagal Milan Kučan.

»Zmagovalec tokratnega prvega kroga predsedniških volitev so abstinenti, torej tisti, ki niso šli na volitve. To je bila daleč najbolj reprezentativna in odmevna anketa nezadovoljstva ljudi nad tem, kar se dogaja.«

Drugi krog je kot neke vrste razprodaja, na kateri je ponudba blaga omejena.

Gre za Pahorjev uspeh ali neuspeh, glede na to, da bo drugi krog vendarle potreben. Gre za to, da mu je uspelo narekovati tempo, vsebino in neresnost teh volitev. Ta projekt mu je uspel in v tem smislu je zmagovalec.

»Glede na 'jakost' protikandidatov, je vse drugo kot zmaga v prvem krogu, neuspeh.« To je bila nezanimiva in neopazna kampanja, meni Markeš, ki razlog za slabe rezultate ženskega kroga kandidatk vidi v tem, da so bile osebnostno neprepričljive.

»Gre za najslabše volitve kdajkoli.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.