Od srede do srede: Žerdin in Markeš o vremenski ujmi

Ravno v času podnebnega vrha je po Sloveniji pustošila ujma, ki dobro ponazarja učinek klimatskih sprememb.

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 13.12.2017, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o vremenski ujmi, ki je v tem tednu prizadela številne kraje po Sloveniji.

»Poetična lepota obiska predsednika vlade Miro Cerarja v Bohinju, kjer je neurje povzročilo nemalo nevšečnosti, je v tem, da je odpovedal udeležbo na podnebnem vrhu v Parizu, ker je v Sloveniji učinek klimatskih sprememb med včerajšnjo in predvčerajšnjo ujmo kar precej prišel do izraza,« meni Žerdin, Markeš pa je ob tem dodal, da je pariški vrh ravno v terminu, ko je je vreme zagodlo tudi drugod po Evropi.

Ni dovolj, da rečemo, da bo boljše, ampak bo treba v tej smeri tudi kaj narediti. Planet se nam očitno pregreva in v to stanje smo ga sami pripeljali.

Primerov sindroma zamaha metuljevega krila je vedno več. Kjer se ocean segreje za pol stopinje, se sicer zdi zelo malo, ampak ko pa se pregreje čez kritično mejo, pa po celem svetu piha veter. O tem je treba začeti razmišljati, ne samo abstraktno, ampak tudi konkretno.

Komentatorja sta spregovorila tudi o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. Kar je Trump naredil z izstopom iz podnebnega sporazuma, je stvar lobijev, meni Markeš.

Slabo se mu piše, saj ga obtožujejo spolnega nadlegovanja, je Markeš komentiral obtožbe, ki bremenijo ameriškega predsednika. »Zgleda, da se je občutljivost na vprašanje spolnega nadlegovanja v ZDA strmo dvignila.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Prijavi sovražni govor