Od srede do srede: Žerdin in Markeš o parlamentarnih volitvah

Živimo v bolj optimističnem času kot pred štirimi leti?

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 10.01.2018, 18:30

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata letošnjih parlamentarnih volitvah.

Prve Delove ankete kažejo, da je prva izredno močno stoječa SDS, potem je stranka Marjana Šarca, stranki SMC pa kaže malce bolje kot v povprečno preteklo leto. 

Slovenija ima v času Cerarjeve vlade spodobno gospodarsko rast, ki ni prišla sama od sebe, niti ni prišla zaradi vitalnosti izvoznega sektorja, meni Žerdin.

Živimo v bolj optimističnem času kot pred štirimi leti? Objektivni kazalci kažejo, da je življenje nekoliko boljše.

Komentatorja se dotakneta tudi predloga ustavne obtožbe zoper Mira Cerarja, ki je bila na včerajšnjem glasovanju zavrnjena.

Stranka, ki očita Cerarju, da je pustil tujca na slovensko zemljo, je pravzaprav od 32-letne tujke, z nekoliko neobičajnim geografskim poreklom, najela kredit v višini 450 tisoč evrov. To posojilo občutno presega dopustno mejo posojila pri fizični osebi, ki znaša desetkratnik povprečne plače letno, torej kakšnih 16.000 evrov na letni ravni. Včerajšnje glasovanje je torej s tem očitkom o vdoru tujca na slovensko zemljo tolike bolj nenavadna, ker je v finančni sistem slovenskih političnih strank prišla finančna injekcija z nenavadnim geografskim poreklom.

Vprašanje je, ali bo to Janezu Janši in stranki SDS škodilo ali ne? Ne bo mu, ker nasprotij kar mrgoli, če se z njimi soočiš, meni Markeš. »To je pač nenačelna stranka, ki vedno druge obtožuje izdajstva, sama je pa izdajstvo v definiciji.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Povezane novice

Anketa Dela: SDS v leto 2018 vstopa prva
8. januar ob 06:00
Leto najbolje začela SDS, Lista Marjana Šarca se utrjuje na vrhu, SMC se trudi pridružiti. Levici pred finalom pohaja sapa.