Od srede do srede: Žerdin in Markeš o Muskovem osvajanju vesolja

»Elon Musk je celotnemu kapitalu povedal, da je nemogoče vedno mogoče, česar ni samo zatrdil, ampak tudi dokazal.«

Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
sre, 07.02.2018, 18:00

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš se danes pogovarjata o včerajšnji izstrelitvi rakete Falcon Heavy, ki jo je iz vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi v vesolje poslalo ameriško zasebno vesoljsko podjetje Space X lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska. Raketa pa je v vesolje ponesla tudi Muskov osebni avtomobil Tesla Roadster, za volanom katerega sedi lutka imenovana Starman.

Gre za komercializacijo vesolja, meni Žerdin, ki se mu zdi sporno predvsem to, da je raketo v vesolje izstrelilo zasebno podjetje. »Do zadnjega trenutka sem mislil, da gre za animacijo ali pa propagandno potegavščino za povečanje pozornosti okoli Tesle,« pa pove Markeš, ki je včerajšnjo izstrelitev spremljal preko računalniškega zaslona.

»Vesolje je tako neomejeno, da ga ne moreš sprivatizirati.«

»Kar je meni na Musku všeč, je to, da je praktično celotnemu (javnemu ali zasebnemu) kapitalu povedal, da je nemogoče vedno mogoče, če si tako zastaviš, česar ni samo zatrdil, ampak tudi dokazal,« pravi Markeš. »Česarkoli se Musk loti, je 100 odstoten.«

»Musk je izzval javno sfero k vnovičnemu razmisleku, da naj ne spi na lovorikah, ampak raziskuje. Ne zdi se mi človek, ki bi mu šlo za denar,« meni Markeš.

Komentatorja razmišljanje o včerajšnji uspešni izstrelitvi rakete v duhu optimizma preneseta tudi v našo podalpsko državo, kjer na nekaterih področjih manjka motivacije za iskanje ustreznih rešitev.

Zakaj se ne bi pogovarjali o tem, kako bi nekaj naredili? Potrebno bi bilo staviti na rešitve. Razlaganje naj bo pet odstotkov, 95 pa ponujanje rešitev. Slovenija tega dejansko ne premore.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Povezane novice

Raketi bo družbo delal rdeči avtomobil
6. februar ob 21:07
Težkonosilno raketo Falcon Heavy podjetja SpaceX so po dolgih pričakovanjih izstrelili s Floride.