Gor v Rogu

Na obisku: Blaž Kranjc in Vid Vidmar sta plesalca breakdancea in borca za celostni razvoj hip hop kulture

tor, 02.02.2016, 10:15
Morda malce nenavadno, a naša ekipa je v tujini bolj znana kot doma.

V prostorih zapuščene tovarne Rog, polne zanimivih grafitov in raznolikih umetniških skulptur, me na koncu hodnika v drugem nadstropju počakata Blaž Kranjc in Vid Vidmar. Člana športno-kulturnega društva GOR, ki združuje elemente urbanega plesa, uličnega slikanja, glasbenega ustvarjanja in rimane lirike, sta del širše ekipe, ki širi znanje in spretnosti hip hop kulture.

Blaž in Vid, v skupnosti bolj znana kot bboy Kranskee in bboy Vision, sta pred osmimi leti s preostalimi člani plesne ekipe Flow From Below v Rogu začela trenirati breakdance. »To je zelo zahteven, atraktiven in raz­nolik ples. Plesalec mora biti dovolj močan, da lahko dela trike, ustvari gib in ga zamrzne ali se denimo vrti na glavi. Hkrati pa je breakdance umetnost. Vsak bboy razvije svoj slog. Plesno gibanje je neomejeno, vedno pa povezano z glasbo,« na kratko razloži Blaž, ki je, preden je začel plesati, 14 let treniral judo.

Z Vidom sta se spoznala na ples­nem podu, prijateljstvo pa je prineslo tudi druga poznanstva in skupno idejo o prostoru, kjer bi mladi fantje in dekleta lahko vadili. »Na skupščini Socialnega centra Rog so nam dali zeleno luč, da si v enem od prostorov uredimo dvorano, v kateri se bomo lahko učili plesnih trikov. Bili smo popolni začetniki, a imeli smo veliko željo trenirati in napredovati,« razložita. »Tukaj smo bili vsak dan. Če nismo plesali, pa smo postavljali steno, barvali strop ali čistili prostor. Dela ni zmanjkalo. Sem smo prinesli neko novo energijo,« je zgovoren Blaž. Tam so bili tudi pozimi. Menda so postavili celo rekord. Trenirali so, ko je bilo zunaj minus 17 stopinj. »Zeblo nas je. A želja je bila močna. V dvorani ni bilo ogrevanja, toda bili smo zelo zagnani,« se nasmehneta in dodata, da so se na začetku učili drug od drugega, nekaj gibov tujih bboyev pa so našli na spletu.

Združevanje in povezovanje

Začeli so organizirati tudi hip hop dogodke. »Toda kmalu smo ugotovili, da se moramo združiti, zato smo ustanovili društvo,« nadaljujeta. Društvo GOR (prebrano nazaj Rog) zdaj šteje 70 članov. Marca bodo praznovali tretjo obletnico delovanja. »Namen društva je povezovati ljudi, ki se zanimajo za hip hop kulturo in želijo prispevati k raz­voju njenih posameznih elementov, pa tudi k njenemu celovitemu razvoju,« pojasnita. Blaž poudarja, da se člani iz različnih vej hip hop kulture med seboj povezujejo, združujejo pa se tudi z drugimi podobnimi neprofitnimi društvi.

Doma in po svetu

»Gojimo in razvijamo plesne, slikarske, pevske in inštrumentalne dejavnosti. Imamo plesne in grafitarske dogodke, pa DJ- in MC-večere. Organiziramo treninge in tečaje, pripravljamo in izvajamo kulturna tekmovanja, organiziramo udeležbo na prireditvah in še veliko drugega. Za obiskovalce so gotovo bolj zanimiva t. i. battle tekmovanja (plesne bitke, op. p.), na katerih plesalec nastopa proti nasprotniku ali ekipi,« razložita sogovornika in povesta, da je društvo GOR lani pripravilo kar štirinajst raznovrstnih dogodkov.

Enega takšnih v kratkem prirejajo tudi njihove članice. Gre za mednarodni plesni dogodek Bgirls do it better, ki se bo zgodil 5. marca. Obisk so že napovedale številne breakdancerke iz tujine. »K nam že več let zapored prihajajo plesalci z vsega sveta. Tudi mi veliko potujemo. Bili smo že v Dubaju, na Finskem, Poljskem, pa v Franciji, Angliji, Italiji, Španiji, v Ukrajini ... Morda malce nenavadno, a naša ekipa je v tujini bolj znana kot doma,« se strinjata 27-letni Blaž in 25-letni Vid.

Želijo si hip hop center

»S treningi in potovanji smo si nabrali veliko izkušenj. Znanje prenašamo naprej. Zdaj se breakdancea pri nas uči 25 tečajnikov,« sta ponosna. »Želiva si, da bi prav s prenašanjem celotne kulture, katere del sva že osem let, nekoč ta prostor in vodstvo društva lahko predali mlajši generaciji,« povesta Vid in Blaž, ki ne skrivata želje, da bi v prihodnosti v Ljubljani ustvarili celovit hip hop center. »Zdaj je vse, kar delamo, prostovoljno. Poleti se večkrat odpravimo na ulico in plešemo. Če prileti kakšen kovanček v klobuk, ga namenimo društvu.«

Veseli bi bili tudi kakšnega sponzorja ali donatorja: »Vsaka pomoč nam pride prav. Res si želimo, da bi društvo dobilo pravo priložnost, in verjamemo, da skupaj lahko naredimo veliko.« V tujini je za ljubitelje te kulture drugače poskrbljeno. »Povsod po Evropi je mogoče najti hip hop centre. Pod eno streho združujejo plesne dvorane, glasbene studie, stene za grafitarje ... To so nekakšni mladinski centri, ki so namenjeni izključno urbani kulturi in dostopni vsem. Pri nas imamo veliko dobrih plesnih skupin, izvrstnih grafitarskih klanov in posameznikov, ki bi gotovo z veseljem sodelovali,« sta prepričana.

Prijavi sovražni govor