Kdo bo zmagal v bitki superjunakov?

Prvič sta se v istem filmu znašla Batman in Superman. Ki se ne razumeta preveč dobro. Kot ne privrženci enega ali drugega.
Objavljeno
25. marec 2016 14.13
J. Z. G.
J. Z. G.

Domišljija ne pozna meja, v želji po vedno bolj spektakularnem, presenetljivem, vnetljivem ... pa so v Hollywoodu zdaj potegnili skoraj krivoversko potezo ter v filmu Zora pravice sprli dva dobra fanta, največja filmska heroja in borca za dobro človeštva 20. in 21. stoletja, Zemljana Batmana in Nezemljana Supermana. Vse to je seveda zgolj prililo olje na ogenj debat, kateri junak je pravzaprav boljši. No, ameriška tovarna sanj s svojimi srečnimi konci vedno poskrbi za (vsaj začasno) pomiritev strasti.

Tisti, ki redno sledijo nadaljevanjem dogodivščin superjunakov, vedo, da je bil med zadnjim hudim bojem Supermana z generalom Zodom Metropolis uničen, ljudje pa so se – podobno kot na spletnih forumih v neumornih debatah – razdelili na tiste, ki so Supermanu naklonjeni ter v njem vidijo skorajda božje bitje in upanje na boljšo prihodnost, in druge, ki jih njegova nadnaravna moč straši.

Dva pozitivca, ki se (začasno) znajdeta v vlogi negativcev/Blitz Film

Bruce Wayne alias Batman (Ben Affleck) ob tem čuti še gnev, pravzaprav bes, da je bilo v bitki, kljub številnim rešenim življenjem, vseeno veliko žrtev. Morebiti celo po nepotrebnem. In dobrega moža preplavi maščevanje, dodobra spodbujeno s pomočjo Lexa Luthorja (Jesse Eisenberg), negativca z zlobnimi nameni, ki junaka seveda načrtno spozna med seboj – Clarka Kenta (Henry Cavill) kot novinarja Daily Planeta, ki je v svojem pisanju izrazito naklonjen samemu sebi oz. Supermanu in svojim junaškim dejanjem, ter zagrenjenega človeškega heroja Wayna – in njuno srečanje še malo ni toplo. »Vsakič, ko vaš junak reši mačko z drevesa, napišete pohvalni uvodnik … Slabe izkušnje imamo s čudaki, preoblečenimi v klovne,« mu zabrusi Wayne.

In nato se začne največji gladiatorski boj v zgodovini človeštva, boj med vitezom teme in nepremagljivim Nezemljanom, medtem pa zlobnež ustvarja lastno orožje in novo grožnjo, v kateri ni ogroženo samo človeštvo. »Če človek noče ubiti boga, bo to opravil hudič!« je odločen Luthor. In kdo drug bo rešil svet kot dva superjunaka, ki v svoji plemenitosti vendarle pozabita na zamere in v boju proti zlu zdržita moči. Odgovor je na dlani, a če imamo že na kupu dva, zakaj ne bi bili kar trije in zakaj ne bi bil ta tretji v ženski podobi, prav tako v stripu rojena Wonder Woman (Gal Gadot)?

Kjer se prepirata dva, tretji ... Zlo nikoli ne počiva, ima zelo različne pojavne oblike/Blitz Film


V s približno 250 milijoni dolarjev podmazanem dve uri in pol dolgem filmu nikakor ne manjka akcije na najvišjih vrtljajih, gorečih in bobnečih spektaklov, dodobra prežetih s posebnimi učinki. Celota je menda tako zelo navdušila producente studia Warner Bros, da so ob koncu izvedli stoječe ovacije, z Affleckom pa so se menda poskušali dogovoriti, da bi posnel kar tri, ne le eno nadaljevanje filmske sage o Batmanu.

Po številnih ljudskih (spletnih) lestvicah sodeč sicer med najbolj priljubljenimi Batmani prepričljivo vodi Christian Bale, a Affleck je tokrat očitno navdušil tako strokovno kot splošno javnost (čeprav so bili ob naznanitvi, da bo v vlogi heroja v netopirski preobleki nastopil prav on, številni zelo razočarani). No, izjeme so zagotovo njegove hčerke, za katere je dejal, da jih prav nič ne zanima njegova netopirska vloga. »Edino, kar si želijo gledati, je Ledeno kraljestvo.«

To je bila sicer (od leta 1943) že deseta upodobitev Batmana, medtem ko se je od leta 1939 nabralo že šestnajst nadaljevanj o Supermanu. Med bolj priljubljenimi igralci je bil Christopher Reeve, gledalci pa so dokaj dobro sprejeli tudi novodobnega modrega letalca z rdečim ogrinjalom, Henryja Cavilla, ki je v tej vlogi tudi v najnovejšem spektaklu. V ZDA so ga premierno zavrteli že preteklo nedeljo, pri nas pa je na sporedu od tega četrtka.

Apokaliptičnega trušča in prizorov ne manjka, a ob množici superjunakov pač ne more iti vse rakom žvižgat, mar ne?/Blitz film


»Vojna« tudi v realnosti

Debate o tem, kdo je boljši – Batman ali Superman –, so se sicer začele že davno prej, ljudje so v preteklih letih dobesedno tekmovali in še vedno tekmujejo v tem, kdo bo bolje argumentiral svoje mnenje, a suma sumarum kaže, da smo ljudje krvavi pod kožo in imamo za heroja raje človeka iz mesa in krvi kot Nezemljana z nadnaravnimi močmi, ki se mu za nič ni treba potruditi – niti za to ne, da Zemljo zavrti v drugo smer ali da njegov kih uniči celoten sončni sistem.

No, to je sicer eden od argumentov privržencev Supermana: da vse to naredi mimogrede, medtem ko Batman zgolj vnemar napenja mišice, da lahko Superman strelja z laserskim žarkom iz oči, medtem ko Batman zgolj zlobno gleda. Da se mora slednji zanašati tudi na pomoč mozoljavega najstnika (Robina), da zna Superman leteti, Batman pa zgolj bingljati z vrvi …

A kot zapisano: ljudje znamo ceniti nečloveške človeške napore. Batmanovi privrženci tako navajajo predvsem njegovo psihološko moč – da je pametnejši, boljši načrtovalec in vodja, da opravi svoje delo, ne glede na to, da nima kakih posebnih moči, »ima pa super gadžete, boljši kostum, boljši avto …«, kakor navajajo očitno tudi privrženci novodobnih tehnologij. In da sta Clarka Kenta vzgojila prijazna kmečka človeka, medtem ko so sicer prav tako ljubeče starše Brucea Wayna ubili pred njegovimi otroškimi očmi in je zato njegov boj proti zlu bolj prepričljiv in oprijemljiv.

A nasprotna stran trdi, da je Batman pravzaprav razvajen otrok, ki živi od bogatega sklada, ki mu ga je zapustil očka, samodestruktivna sirota z nerazrešenimi kompleksi zaradi izgube staršev, in je pripravljen iti prek vseh meja, da bi ujel kriminalca, medtem pa Superman verjame in spoštuje zakon in red, je otrok, ki je dobro prenesel izgubo staršev.


In da, Superman bi v spopadu »viteza teme zmlel kot majhno deklico«, je prebrati, hkrati pa že samo dejstvo, da je Batman umrljivo bitje, a se je kljub temu sposoben boriti, celo premagati Supermana, govori o tem, kako velika faca pravzaprav je. Kdo bo oz. je koga v njunem tokratnem spopadu, pač ne bi bilo spodobno razkrivati, je pa, ko gre za glavne like, nesporni zmagovalec – človek.

Superman in Wonder Woman sta namreč, kot je napisal eden britanskih kritikov, tako zelo dolgočasno mogočna in polna vrlin, da ju gledalec ne more dojemati drugače kot dva nezemljana ali božanstvi, medtem ko nam je Batman veliko bolj blizu – v glavnem zaradi svojih človeških napak in vzgibov. Win-win hollywoodska kombinacija, skratka.