Nedelo izbira: Gostilna Pri Mari, Piran

Pa kaj, če je plaža čez cesto.
Objavljeno
15. maj 2018 15.00
Posodobljeno
14. maj 2018 09.39
FOTO: Uroš Mencinger Mara je med gosti, sin Marko med lonci.
Uroš Mencinger
Uroš Mencinger
Pri Mari se gospodarica še vedno tako rada in široko smeji, skozi odprto okno pri šanku se še vedno daljša nos vsem tistim, ki niso rezervirali, sod je še vedno sredi izbe, še vedno poln dobrih buteljk, in še vedno je Mara samo gostilna za vsak dan. Le pogrinjki so dobili novo slikanico in dvoriščna stena umetniški oplesk, gospodar ima nov kolk in sin je postal pravi glavni chef, pa Italijani niso več najbolj množični gostje, temveč Avstrijci, in ocena ni več le tri. Zakaj? Zato, ker se ni spremenila Mara, temveč se je čas!

Tudi pri Mari je juha jurčkova in jakobovke so gratinirane ali na žaru, kočice so po italijansko, rezanci Alpe–Adria in rižota na črno, toda – v čem se razlikuje od drugih piranskih in nasploh primorskih gostiln? Je, namreč, tudi na obali, da jo imajo mimoidoči turisti tako radi, da so ves čas prihajali polni upov in odhajali praznih trebuhov, ker je bilo najprej polno, potem pa »je treba po kosilu pospraviti, da lahko zvečer spet začnemo«. So to škampi, pečeni v soli po grško a la saganaki, ali morski pes v omaki s polento?

Mešano in ocvrto

Podpišem še vse, kar je bilo na tej strani pred desetimi leti! Resda so piranski ribiči za Marino juho ulovili malo manj bledih sip, a mi je bilo vseeno žal, da nisva raje naročila gostega, pasiranega ciuppina, ki ga je treba postaviti na štedilnik že dan prej. In pikantni peresniki spet niso dovolj pekli, žafranova rižota pa tudi ni bila ravno orgija. Toda med prvim in zadnjim obiskom se je vseeno preveč zgodilo, da bi bilo lahko enako, pa čeprav je Mara za to še najmanj kriva. A ravno zato, ker še vedno kuha enako, se vam bo, dragi piranski turisti, zdela še boljša!

Bili smo že skoraj pri koncu, ko so sosedom prinesli cvrtje. Frittura di pesce misto rečejo temu tam, od koder je Mara doma in kjer je spoznala Tomaža. A to niso le mešane ocvrte ribe, kakor piše tam, kjer iz piranske garaže najprej stopiš skozi vrata pastelno pisane hiše neposredno za šank, da z žižulami med zobmi in s toploto po grlu počakaš, da ti obrnejo mizo. To je tista frittura, ki je na vseh turističnih meridianih navadno, mastno, hitro, ceneno cvrtje, le v krčmah okrog Beneške lagune je kuharska umet­nost, ki vsaki ribi in ribici, repu in sadežu dodeli drugačno strukturo, teksturo, konsistenco, barvo, debelino, način in seveda okus. In čeprav so pri Mari ta dan spet plavali in »ste nas spet presenetili«, je bilo tudi v Piranu tako. Ni bilo, namreč, postanega vonja, ni bilo razmočene obleke in ni bilo hitro; bilo pa je, najprej, za počakati in, potem, za hladiti prste. Ker so imeli škampi, ki so sladki, drugačno panado kot kozice, ki so v oklepih, in sardele, ki so cele, bolj fino kot lignji, ki so v kolobarjih. Pri pravem frittu mistu ne gre za obilje in sploh ne za ribiško tekmovanje, gre za pestrost, zato je škoda, ker piranski ribiči ne znajo uloviti vseh tistih ribic, ki so posebnost lagune, in si kuharji pač pomagajo s papriko, cvetačo, brokolijem, špinačo, korenjem, da je nam vroče, da nam hrusta in da jemo z rokami.

image
FOTO: Uroš Mencinger  Mešano – ribe, zelenjava in cvrtje.


Cmokanje in smeh


Seveda sta rukola spodaj in karpačo zgoraj, toda zelenje lahko tudi izpustite, če se vam zdi, da ima preveč pecljev, saj je dovolj, da brancin nima ničesar … Je le riba, ki diši po morju in ki jo je skuhal le morski zrak, ki za to ne potrebuje ne limone in ne soli, le zelo dobro oljčno olje, ki je kar na mizi.
Ribiška juha je Marina stalnica in zato je še vedno v enaki skodeli in še vedno je pohvalno, ker v njej ni paradižnika, temveč so le kočice, lepotke, klapavice, lignji, hobotnica, sipa. Saj ne ješ le juhe, temveč zrak … Ker je v njem toliko glasov, ki cmokajo, se smejijo, zato tudi grulijo in žvrgolijo. To je tisto pristno in iskreno vzdušje družabnega prehranjevanja, ki ga imata lahko le kosilo, ki se ne zmeni, da je čez cesto plaža, in večerja, ki ji ni mar, da so promenada, glasba, sveče, gneča, mandrač, lajf nekaj sto metrov naprej.


Zato je Lorisov prosecco le v steklenici in le za tiste, ki ga poznajo, in zato je rižota Lucrezie Borgie le za tiste, ki ne morejo brez peteršilja in paradižnika na sredi, ne vedo pa, da je čez tisti žafranov riž s škampovimi repki treba močno stisniti limono. Res, kaj je tudi malo preveč turistično in kaj bi bilo lahko malo manj blago, a zato ima riž pravi ugriz in med trgovinskimi peres­niki je dovolj lignjev v resnični omaki.

image
FOTO: Uroš Mencinger Lucrezia Borgia – žafranova rižota s škampi.


Enako je pri sladicah. Na seznamu je vse, kar je znano in povsod, toda če je Marine čokoladne torte že zmanjkalo ali pa je je ostalo od včeraj, ti povejo, da je tiramisu čisto svež, kar je dobro, ker kdo bi jim verjel, saj to (za tiramisu) vsi pravijo. Zato si naročita najprej le enega, da lahko potem skupaj še drugega.

Zakaj obiskati?

Včasih ni bilo toliko (tujih) turistov in sezona ni trajala vse leto (ampak le dva meseca), ni bilo toliko gostiln (s toliko turističnimi jedilnimi listi) in slovenska kulinarika ni imela toliko chefov. Zdaj je drugod drugače, pri Mari pa je še vedno enako – pristno in iskreno. Zato je odvisno le od tebe, dragi turist, ali se ustaviš že na začetku Pirana ali pa nadaljuješ do rive.
P. S. Nismo v sorodu!
Prihodnjič: Barba Danilo in konoba Jure, Rovinj

KAJ, KJE, KDAJ
kuhinja istrsko-primorska in italijansko-slovenska
kdo družina Mencinger,
chef Marko Mencinger
odprto od 12. do 16. ure in od 18. do 22. ure (rezervirajte)
zaprto v ponedeljek
naslov Dantejeva 17, Piran
telefon 05 673 4735,
041 616 488
splet www.primari-piran.com; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
cene hladne predjedi 6 do 9, juhe 4 do 7, tople predjedi 7 do 13, glavne jedi 8 do 23, sladice 3 do 4,50 evra
prostor domačna ribiška krčma okrog polnega šanka in ozek vrtni prehod
posebnosti iz Benetk v Piran
vinska ponudba le 40 (primorskih) etiket, toda med njimi je veliko dobrih in cenovno ugod­nih (majhen pribitek na ceno!); hišni vinar je Valter Grbec iz Kort; za vina skrbi gospodar Tomaž Mencinger; najbolj priljubljeni vinarji so Lisjak, Coste Piane, Brandulin, Renčel, Zidarich, Paraschos
01 - Modified: 2018-05-21 08:11:40 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Dončića ni mogel ustaviti niti čarovnik Obradović (FOTO in VIDEO) 02 - Modified: 2018-05-21 11:50:29 - Feat.: 1 - Title: Luka Dončić na prvem, drugem, tretjem in petem mestu (VIDEO) 03 - Modified: 2018-05-21 09:52:17 - Feat.: 1 - Title: Mercator ima 101 počitniško enoto, Telekom nobene ... 04 - Modified: 2018-05-21 10:22:13 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Janja Garnbret: Motivacijo črpam izključno iz ljubezni do plezanja 05 - Modified: 2018-05-21 09:16:22 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Vsepovsod ljubezen in spomin na Diano 06 - Modified: 2018-05-21 09:09:17 - Feat.: 1 - Title: Slovenski strokovnjaki v tujini: Slovenija ne pokaže, da bi jih potrebovala 07 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 08 - Modified: 2018-05-21 10:55:08 - Feat.: 1 - Title: Fitnes in bazen Tivoli danes zaradi sanacije zaprl vrata 09 - Modified: 2018-05-21 10:25:12 - Feat.: 1 - Title: Olimpijin junak iz Argentine: Vesel sem zaradi navijačev, igralcev, Ljubljančanov 10 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 11 - Modified: 2018-05-21 11:34:36 - Feat.: 1 - Title: 60 tisoč porschejev nazaj v tovarno 12 - Modified: 2018-05-21 08:50:28 - Feat.: 1 - Title: V Ljubljani zagorela štiri tovorna vozila
weather icon
22°
Vreme jutri:
pretežno oblačno
01 - Modified: 2018-05-21 10:49:33 - Feat.: 0 - Title: Cecini hiti za osnovnošolce 02 - Modified: 2018-05-18 13:46:57 - Feat.: 0 - Title: Irak: Zibelka civilizacije je zavožena država 03 - Modified: 2018-05-17 14:10:33 - Feat.: 1 - Title: Zaradi izgorelosti pridejo vsi – delavci, ministri, menedžerji 04 - Modified: 2018-05-21 07:02:16 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Mojster bi gostom skuhal odlično kavico 05 - Modified: 2018-05-20 07:50:52 - Feat.: 0 - Title: Bilo je vprašanje – zgniti ali hoditi? Nato je prehodil 841 kilometrov   06 - Modified: 2018-05-20 06:22:55 - Feat.: 1 - Title: Mnogi otroci imajo travmo javnosti - kako to preprečiti? 07 - Modified: 2018-05-18 11:04:36 - Feat.: 0 - Title: Danes bodo odprli prvi drive-in v Sloveniji 08 - Modified: 2018-05-21 11:49:56 - Feat.: 0 - Title: Nekateri ne zaupajo, drugi nimajo niti za varčevanje 09 - Modified: 2018-05-20 06:45:39 - Feat.: 0 - Title: Stranke uporabljajo begunce za nabiranje političnih točk 10 - Modified: 2018-05-18 12:16:52 - Feat.: 0 - Title: Lahko ste direktor lastnega zdravja 11 - Modified: 2018-05-17 07:24:30 - Feat.: 0 - Title: Zakaj se je bolečina vrnila? 12 - Modified: 2018-05-14 13:01:11 - Feat.: 0 - Title: Cimri in knjiga 13 - Modified: 2018-05-11 14:41:37 - Feat.: 0 - Title: Nakba: Sedem desetletij katastrofe 14 - Modified: 2018-05-14 07:04:44 - Feat.: 1 - Title: Ne maramo bolnih, starih, prizadetih, a se vsi prenarejamo, da ni tako 15 - Modified: 2018-05-13 09:46:02 - Feat.: 0 - Title: Koliko turistov je za Slovenijo preveč? 16 - Modified: 2018-05-14 07:50:39 - Feat.: 0 - Title: Kolikor domačinov, toliko postelj za goste
01 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 02 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 03 - Modified: 2018-05-21 10:27:20 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Temačna stran Leipziga 04 - Modified: 2018-05-20 21:05:00 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Portret: Tudi legendarni Gianluigi Buffon zgolj (velik) človek 05 - Modified: 2018-05-21 10:22:13 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Janja Garnbret: Motivacijo črpam izključno iz ljubezni do plezanja 06 - Modified: 2018-05-21 11:34:12 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Fotografije dneva (21. 5.) 07 - Modified: 2018-05-21 08:25:47 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Maduro ostaja na čelu Venezuele 08 - Modified: 2018-05-18 14:00:49 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Ko Židan pusti svoje sledi. Dobesedno. 09 - Modified: 2018-05-21 08:33:37 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Ko Židan pusti svoje sledi – dobesedno 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi