Nedelova akcija: Pocrkljajmo tudi mamice!

Ker se zavedamo, da mamam primanjkuje časa zase, s kranjskogorskim Hitom Alpinea zaganjamo akcijo, posvečeno zgolj njim!

ned, 04.03.2018, 09:00

Manj otrok, manj žensk v rodni dobi

Najbolj sveži podatki Statističnega urada RS Slovenije o materah in materinstvu so iz leta 2016, ko se je rodilo 20.345 (živorojenih) otrok. Številka novorojenih je sicer z vsakim letom nižja; v primerjavi z letom 2015, na primer, se je rodilo 296 otrok manj. V zadnjih letih so namreč generacije žensk v reproduktivni dobi (15–49 let) vsako leto manjše. Od začetka do konca leta 2016 se je število žensk med 15. in 49. letom zmanjšalo za skoraj 7000, med temi se je za 4000 zmanjšalo število tistih v najbolj reproduktivni dobi (starih od 25 do 34 let). V to obdobje, ko je rodnost najvišja, počasi vstopajo generacije žensk, katerih število je manjše od 10.000 (mlajše od 22 let), medtem ko so generacije žensk, ki rodno dobo zapuščajo in rojevajo le še redko (ženske, stare 40 ali več let), močnejše (teh je od 14.000 do 15.000).

Celotna stopnja rodnosti, to je povprečno število živorojenih otrok na eno žensko v rodni dobi (pri sedanji umrljivosti in predpostavki, da bo ženska doživela 49. leto starosti), je za leto 2016 znašala 1,58, kar je nekaj več kot v 2015 (1,57) in toliko kot v 2014. Spet se je dvignila tudi povprečna starost mater ob rojstvu otroka. Ženske, ki so predlani rodile prvič, so bile stare povprečno 29,4 leta (v 2015: 29,3 leta), vse, ki so rodile v 2016, pa povprečno 30,9 leta (v 2015: 30,7 leta). Kar 43 odstotkov žensk, ki so rodile prvič, je bilo starih vsaj 30 let.

Vstopili smo v marec, mesec pomladi, pa tudi mesec, ko namenimo dan pozornosti vsem mamam, ki se trudijo vzgojiti svoj naraščaj po najboljših močeh, hkrati pa so številne med njimi še pozorne in dobrovoljne partnerke, zanesljive uslužbenke in marljive gospodinje. Ob vsem delu (za druge) je pričakovano, da jim pogosto zmanjka časa samo zase, za svojo dušo. No, na Nedelu tega ne bomo spregledali, zato prav danes zaganjamo akcijo, posvečeno zgolj mamam!

Mame pogosto poslušajo, da so lahko res dobre mame le, če si kdaj vzamejo čas tudi zase, za sprostitev, saj se potem k svojim nadobudnežem vrnejo z napolnjenimi baterijami, višjim pragom tolerance, več idejami in ustvarjanosti, kako brez izgubljanja živcev nad vzgojne vozle. Da je eno uro ne bo nihče pogrešal, niti še tako majhen otrok, zato naj le gre na sprehod, telovadbo, na kavo s prijateljicami, v lepotni salon ... Nekatere to znajo, druge preplavlja slaba vest, tretje pa se raje sploh ne lotijo, ker se jim zdi, da so nenadomestljive oz. da jih bo vse delo počakalo in se še bolj nakopičilo.

A tokrat pozivamo prav vse, naj se malo sprostijo in poskusijo srečo v naši nagradni akciji, ki jo pripravljamo v sodelovanju s kranjskogorskim Hitom Alpinea. Gre za vikend paket razvajanja za dva, ki bi ga bilo res težko zavrniti, zlasti če pokukamo v paket »zanjo«, ki vsebuje dva polpenziona v hotelu Ramada Resort v Kranjski Gori, najboljšem smučarskem hotelu v Sloveniji, ritual sprostitve – vključuje piling in obloge telesa (traja eno uro), masažo in masko obraza (pol ure) ter 50 minut masaže s toplim oljem iglavcev in sivke –, pedikuro Vita (klasična pedikura z nego stopal – piling, obloga, masaža), manikuro, depilacijo, savnanje vse tri dni in kosili v Napoliju. In ker je v dvoje lepše, je v nagrado vključen še paket za spremljevalca, ki vsebuje vse – namestitev, savnanje in hrano –, razen prej naštetih storitev.

Sredi smučarskega raja

Kako do nagrade? Nič lažjega, le izpolnite e-prijavnico, potem pa stisnite pesti. Nagradna igra bo trajala vse do 27. marca, dan pozneje bomo izžrebali srečno dobitnico, njeno ime pa objavili 31. marca. Nagradni paket bo mogoče (ob predhodnem dogovoru) izkoristiti v aprilu. Za sneg ne moremo jamčiti, je pa hotel Ramada Resort tik ob smučišču, tako da urejene sobe s pogledom na čudovit alpski svet pričarajo udobne in slikovite počitnice, prav tako kopanje v zastekljenem vodnem parku sredi smučišča. Ob tem sta na voljo še druga velnes ponudba s savnami in masažami ter bogat animacijski program za vso družino.

Peš, s kolesom, ali kar tako

A četudi se bo zima do takrat že poslovila, je v Kranjski Gori mogoče početi tisoč in eno stvar, saj okolica ponuja številne priložnosti za prosti čas: lahko je to samo sprehod skozi majhno in simpatično mestno jedro (hotel je od središča mesta oddaljen vsega sto metrov), če ste privrženci kolesarjenja, je tam res dobro obiskana kolesarska pot, primerna za vso družino, seveda številne pohodniške poti, idilična okolica jezera Jasna, le nekaj kilometrov naprej pa si je mogoče ogledati Planico z velikanko in nordijskim centrom, se izgubljati po prostranstvih doline Tamar, se povzpeti do slapa Peričnik.

Prijavi sovražni govor