Od Supermana do Puvarja in Veselka

V letošnji, 63. izdaji Guin­nessove knjige rekordov o suparju Roku Puvarju in zabijalcu Maksu Veselku.
Objavljeno
12. september 2017 13.50
Grega Kališnik
Grega Kališnik
Guinnessova knjiga rekordov je špeh, ki je rekordno velikokrat narobe napisan. Brez enega s ali enega n. Glede na to, da izhaja od leta 1955, in to vsako leto, neum­nik pomisli, da mora vsako leto biti debelejša, letos, ob 63. izdaji, komaj verjetnih mer. Pa ni tako, ne gre za nadaljevanje, dopolnjevanje, ampak, če tako rečemo, nanizanko. Ki zadnja leta izhaja tudi za bralce s specifičnimi potrebami, denimo Slovence. In Slovenke.

Slovenskega Guinnessa izdajajo Učila International, bukvo so predstavili v knjigarni Felix na ljubljanski Miklošičevi. Je najbolje, rekordno prodajana knjiga, ki izide vsako leto, doslej je luč sveta ugledalo 138 milijonov tiskanih primerkov in pet milijonov igračkaste izdaje.

Tematsko je letošnja knjiga rekordov usmerjena na superjunake – no, človek bi pričakoval, da so to malone vsi, ki so bili doslej objav­ljeni – od fiktivnih, ki zmagujejo v stripih, filmih, videoigrah, do takih iz mesa, mišičevja ter krvi in kosti.

Guinness 2018 se posveča desetim temam in z infografiko predstav­lja plakate, ki ponazarjajo najvišje, najdaljše, najtežje, najhitrejše stvari od nič do najvišje vrednosti. Je najdaljša zofa daljša od najdaljšega vlaka, je najdražja kitara dražja od najdražjega sendviča? Zagatno, ni kaj, z ugankami se lahko zabavate tudi vi, na vsaki dvojni strani so kvizna vprašanja.

Pet odstotkov

Za omembo v najnovejši knjigi so zadolženi za Guinnessove rekorde prejeli več kot 45.000 prijav, potrjenih jih je bilo pet odstotkov. Vseh skupaj je predstavljenih približno 3000.

Gotovo vas zanima, kdo je naredil največ obratov med žongliranjem v pol minute s petimi kiji, kje je največja ledeniška eratična skala, kje so predstavili največjo škatlo kaviarja, kateri je najdaljši roman, preveden v emodži, kdo je opravil najvišji skok s palico pogo, koliko meri najdaljši rep mačke, ki je (upamo) še ni povozil avto, koliko let ima najstarejši bodibilder ... Skratka, Guinnessova knjiga izobražuje in zabava, slednje predvsem otročad. Glede izobrazbe. Če tega, kar je v njej, ne veste, vam ne bo krona z glave padla, če pa veste, ste tako rekoč vseved.

Slovenija je v knjigi trikrat omenjena posredno, med drugim je našo domovino prečkal Finec, rekorder v najdaljšem potovanju s teleskopskim viličarjem, pa Britanca, ki imata rekord največ držav, obiskanih s kolesom v 24 urah, sta bila pod Alpami, skozi našo državo je (med drugim) tekla tudi rekord­na reka beguncev.

Slovenska izdaja dodaja dva sveža domača individualna Guinnessova rekorderja. V matični izdaji ju ni, lani smo imeli v angleški različici pet predstavnikov.

Prvi letošnji je na strani 241 Mariborčan iz Portoroža Rok Puvar, ki je lanskega septembra zmogel največjo razdaljo z desko za veslanje stoje (s supom, kajne) na mirni vodi v 24 urah. Moški rekorder. Na Velenjskem jezeru je presupal 165,23 kilometra.

Najprej je jadral na deski, a ker je v Sloveniji premalo vetra, je presedlal med suparje, je eden začetnikov športne variacije tega početja. Je rekorder na mirni vodi, obstajajo še rekordi na odprtem in tekočem, torej na morju in reki. Prejšnji mirni rekord je bil 160 kilometrov.

Za velenjsko vodo se je odločil, ker je imel tam najboljšo podporo, suport, kako drugače bi se izrazil supar. Njegova pot, geodetsko izmerjen nepravilni štirikotnik, je bila dolga približno štiri kilometre. Ni bilo lahko, proti jutru ga je grizel mraz in »zaradi megle sem dvakrat izgubil orientacijo«. Hudo zapletena so pravila za sprejem in potrditev rekorda, podvig moraš prijaviti štiri mesece prej, »vse je bilo treba posneti, baterija na kameri pa je držala le uro in pol«. Sod­niki so se menjavali na štiri ure, s supa je Rok smel stopiti na eni sami točki, če bi drugje, bi rekord splaval po vodi.

Pri vseh takih podvigih, pravi Štajerec, »se trudiš izboljšati svoj rekord, hotel sem preveslati še več«, pa ga je zmotila prebava. Zato bo svoj guinnessovski dosežek poskušal popraviti. Že ob prelomu tega v prihodnji mesec. In doslej je s supom prečil morje Adrijansko. Puvar ima 36 let.

Deset let mlajši je Ljubljančan Maks Veselko, v knjigo knjig, izštev­ši Biblijo, se je zapisal z dosežkom zadnjega decembra v ciprski Nikoziji, najdemo ga na strani 224. Je član akrobatske skupine Dunking Devils in lastnik najvišjega zabijanja s trampolina s saltom naprej, 3,55 metra visoko je letel in zabil – kaj le, košarkarsko žogo skozi obroč. Na voljo je imel tri poskuse, uspelo mu je v prvem. Slabo za gledalce, super zanj, na treningih ni šlo tako gladko. »Ekipa je poskrbela, da so bile palice, vrvica in kanvas na pravem mestu, brez pomoči kolegov iz skupine ne bi šlo.« Akrobat je Maks deset let, prej je bil telovadec. Neposredno za Guinnessa se je pripravljal en mesec. Želi si, da bi njegov rekord presegel kak­šen mlajši zabijajoči vrag, sam si želi rekordno zabijanje z najdaljšim saltom ali pa z Devils največ saltov z zabijanjem v 30 sekundah.

Gotovo je težko priti v Guinnessovo knjigo rekordov, ampak možnosti je, kako bi rekli, rekordno veliko. Denimo – največ preplavanih kilometrov na Bohinjskem jezeru oktobra, z očali z dioptrijo minus 4,25 in rdečo rutico okoli vratu. Pohitite, da prijavnega štirimesečnega roka ne zamudite.

Aja, v knjigi je še 16 slovenskih rekordov daljše brade – največja bujta repa, prvi poročeni par na Everestu, največji natisnjeni Koran, največje zborovanje harmonik, največ ljudi med sočasnim pleskanjem zgradb ... G. K.