Otroci so raziskovali, kaj narediti iz smeti

Finalno tekmovanje v lego ligi: v Radljah se je pomerilo 18 slovenskih in dve srbski ekipi.

sob, 05.03.2016, 21:00

Radlje ob Dravi – »Tri, dva, ena, Lego!« je zaklical vodja tekmovanja in v telovadnici osnovne šole sta se v tekmi robotov pod budnimi očmi sodnikov pomerili še dve ekipi. V finalu letošnjega tekmovanja v prvi lego ligi FLL (First Lego League (FLL)) se jih je pomerilo kar dvajset. Prvo mesto je osvojila ekipa Black & White iz Celja, drugo Eko robotki iz Šentvida pri Ljubljane in tretje mesto Robosončki iz Kopra.

Tema letošnjega tekmovanja, ki je v Sloveniji pod okriljem zavoda Super Glavce, so bile poti smeti. Mladi so tako razmišljali, kam z odpadki, kako zmanjšati njihovo količino ter kakšne so možnosti za recikliranje. Ekipa Robo Vrani iz Vranskega se je lotila problema odvrženih žvečilk. Dodali so jim žveplo in oglje ter iz nastale mase oblikovali kolesa za lego. Izdelali so tudi robota v obliki vrane, ki razpira krila, odpira kljun in se celo oglaša.

Ekipa LegoGym iz prve kragujevaške gimnazije iz Srbije se je odločila za recikliranje odsluženih markerjev. V raziskavi so ugotovili, da lahko reciklirajo samo zunanji del. Za reciklažo so izumili celo stroj za reciklažo odsluženih markerjev, a so načrti zanj zaradi visokih stroškov za zdaj ostali le še na papirju.

Lego Hackersi iz novomeškega društva Čarunalnik so iz odpadnih plastenk izdelali splav. S pomočjo sošolcev in prijateljev so zbrali več kot tisoč plastenk z zamaški. Z njimi so napolnili mrežaste vreče, ki so jih pritrdili na plastične palete. Skupaj so zvezali kar devet palet. Njihov splav čisto zares pluje, njegova nosilnost pa je več kot tona. V Radlje ob Dravi ga zaradi velikosti niso pripeljali, na naslednjo vožnjo pa jih čaka nekje na obrežju Krke.

Eko Robotki iz osnovne šole Šentvid v Ljubljani so iskali rešitev za vse več plastičnih nakupovalnih vrečk. Ugotovili so, da jih vsako gospodinjstvo na leto porabi kar okoli petsto. V akciji so v Sparu na Brodu kupce prepričevali, naj nakupovalno vrečko vedno nosijo s seboj in tako prispevajo k zmanjševanju onesnaženja okolja. »V državni zbor pa smo poslali tudi pobudo, da bi z zakonom prepovedali uporabo plastičnih vrečk in dovolili le uporabo razgradljivih. Na odgovor še čakamo,« so povedali Eko Robotki.

Gostitelji, radeljski osnovnošolci, so se na finalno tekmovanje uvrstili s kar dvema ekipama. Mlajša z imenom GoLegoGo se je ukvarjala s problemom odlaganja zdravil, ki jim je potekel rok trajanja ali jih doma ne potrebujemo več, njihovi starejši kolegi iz ekipe Robocarji pa so razmišljali o uporabi starih odsluženih hladilnikov za visoke grede. Rezultat dela ekipe GoLegoGo je koš z imenom Medicinko z odprtinami za odlaganje odpadnih zdravil ter robot Grizli, slep na eno oko. »S tem smo želeli pokazati, da je res prava zver,« so povedali. Tekmovanje pa ni le preizkus v robotiki in razmišljanju o recikliranju, ampak mlade uči sodelovanja in medsebojne pomoči. V FLL programu je v Sloveniji letos sodelovalo 50 ekip oziroma več kot tisoč učencev in dijakov, po svetu pa v 80 državah kar 233.000 otrok.

Povezane novice

Mladi z robot(k)i nad smeti
15. januar ob 08:00
Začenjajo se letošnja tekmovanja mednarodnega gibanja First Lego League, na katerih se potegujejo tudi slovenski nadobudneži.
Prijavi sovražni govor