Piškoti in čaj za dober namen

Izmenjevalnica: rekordnih 336 kilogramov hrane in pripomočkov za higieno.
Objavljeno
18. januar 2016 14.15
Mankica Kranjec
Mankica Kranjec
Vsak tretji petek v mesecu ekipa prostovoljcev v prostorih Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana pripravi Izmen­jevalnico. Gre za dogodek menjave, na katerega obiskovalci prinesejo hrano, higienske izdelke in čistila, v zameno pa si izberejo rabljena, vintage oblačila, podarjena humanitarnemu centru območnega združenja, ki jih prejemniki pomoči ne izberejo. Na 31. izmenjevalnici so zbrali rekordnih 336 kilogramov hrane in izdelkov za higieno.

»Del oblačil, zbranih v humanitarnem centru, se tako pretvori v prehranske, higienske izdelke in čistila, s katerimi obogatimo osnovne pakete pomoči Rdečega križa za socialno najbolj ogrožene. Hkrati se vsaj za kakšen odstotek zmanjša količina zavrženih oblačil, širi pa se ideja ponovne uporabe in bolj razumnega, trajnostno usmerjenega potrošništva,« pove ena od prostovoljk Gaja Naja Rojec. Projekt se je razvil poleti 2013, ko so opazili, da so nekatera rabljena oblačila v humanitarnem centru ostajala ali pa so jih odpeljali v predelavo drugam, medtem ko so bili prehranski paketi pomoči Rdečega križa enolični in skopi.

Od mila do čokolade

Obiskovalci lahko prinesejo različne vrste izdelkov in jih zamenjajo za puloverje, srajce, tudi stara smučarska oblačila, čtivo izpred osemdesetih let, vaze, kipce ali pa umetelno izdelane dežnike, namizne igre, budilke in veliko drugega. Prostovoljci zbirajo pripomočke za higieno in vse tisto, kot pravi Gaja Naja, kar se zdi mnogim samoumevno – šampone, mila, zobne paste, zobne ščetke, damske vložke in tampone, palčke za ušesa, toaletni papir, pralni prašek. Tudi čistila in v mesecih pred začetkom šolskega leta nove šolske potrebščine. Posebej zaželena je konzervirana hrana. »Veseli bomo paradižnikove mezge, koruze, graha, kislih kumaric, rdeče pese, gobic in drugih podobnih konzerviranih živil. Denimo rib v konzervi, paštet, jušnih vrečk ali omak. Zelo dobrodošli so sladkor, kava in trajno mleko ter suho sadje, oreščki, med in seveda priboljški za otroke. Radi imajo čokolino, piškote, čokolado ali sok,« našteva Rojčeva in pojasni, da lahko sprejemajo le trajne prehranske izdelke, na katerih je označen rok trajanja, ki mora biti veljaven vsaj še mesec dni. Skupaj s petkovim dogodkom je od začetka projekta v letu 2013 ekipa zbrala kar 3548 kg izdelkov, namenjenih prejem­nikom pomoči Rdečega križa.

Dvanajst prostovoljcev

Projekt, ki ga podpira Območno združenje Rdečega Križa Ljubljana, razvijajo in izvajajo prostovoljci, z njimi pa sodeluje tudi Klara Debel­jak, ki je na Rdečem Križu zaposlena in skrbi za birokratski del projekta. »Zdaj nas je v ekipi približno dvanajst posameznikov, ki smo različno aktivni. Zelo so dobrodošle tudi nove sile, ker imamo veliko idej za razvoj in širitev projekta, vedno pa smo veseli tudi novih predlogov,« vabi Gaja Naja, ki je vesela, da se tudi krog obiskovalcev širi: »Dober znak je to, da prihajajo k nam različne generacije ljudi. Včasih nas kdo obišče in le prinese hrano, v zameno pa si ne izbere ničesar. Izmenjevalnica omogoča dostopnost oblačil širšemu krogu ljudi, saj ceno pravzaprav postavi vsak sam, po svojih zmožnostih. Menjava deluje po načelu: en prinesen izdelek, en kupon. Oblačila in predmeti, ki so na voljo za izmenjavo, pa so razdeljeni v priporočene vrednostne kategorije.« Izmenjevalnice so se že večkrat udeležili tudi pomurski študenti v Ljubljani, ki so veseli, da lahko pomagajo: »Prinesli smo nekaj paštet, čokolad, čajev in makaronov. Zamenjali smo jih za nekaj lepih reči, ki smo jih našli na policah in obešalnikih. Veseli smo, da obstaja tak projekt, saj lahko pomagamo, se družimo in se imamo tudi fino.«