Pokal Vitranc: Najbolj zvestih dež ni ustavil

Vsakdo, ki je vstopil v ciljno areno, je hitro vedel, kdo ima večinsko prevlado navijačev.

sob, 05.03.2016, 21:00

Kranjska Gora – Petkovo zimsko pravljico je zamenjal siv in moker dan, ki pa vseeno ni odgnal tistih pravih ljubiteljev smučanja, ki ostajajo zvesti Pokalu Vitranc v vseh teh letih. Prvi mož organizatorjev Srečko Medven jih vedno zna pohvaliti, tako kot tudi svojo ekipo delavcev, ki so v zadnjih dnevih in nočeh garali na terenu.

Najprej so v soncu odstranjevali novo debelo snežno odejo, dan pozneje je kapljalo od njih, ko so poskušali s soljo utrditi progo in s smrekovimi vejicami označevali linije, za boljšo orientacijo tekmovalcev v slabi vidljivosti (modro barvo sta spirala dež in sneg). Od 150 do 200 ljudi je v zadnjih petih dneh delalo na progi pod poveljstvom vodje tekmovanja Aleša Vidica in uspešno spravilo pod streho oba veleslaloma. »Ko smo se enkrat lahko lotili dela, smo vedeli, da bomo tekmo izvedli,« je dejal Medven in že imel načrt, kako bodo naredili tudi kljukico za jutrišnji slalom (ob 9.30 in 12.30). Napoved ni bila prav obetavna, a tistih najzvestejših navijačev gotovo ne bo ustavila.

Danes je tekmo v cilju spremljalo okoli 4500 ljudi, podobno število jih pričakujejo tudi v nedeljo. Vsakdo, ki je vstopil v ciljno areno, je hitro vedel, kdo ima večinsko prevlado navijačev. S tribun je donela godba, prepevala je množica z rdečimi kapami in šali z napisom Fan for Žan. Za najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca so se pripeljali iz Vodic, vrnili se bodo tudi jutri. »Zadovoljni smo, da je po devetih letih točke v veleslalomu osvojil prav naš Žan. Dobro se je boril, razmere so videti res težke. Tudi za nas navijače ni idealno, a se prebijamo, ni nam težko,« je povedal Matjaž, eden od vodiških smučarskih navdušencev.

Utrinek z veleslalomske tekme v Podkorenu. Foto: Matej Družnik/Delo

Tam v bližini je na boben udarjal Robert iz Salzburga, navijač Avstrijca Philippa Schörghoferja. »Kranjska Gora nam nikakor ni tuja, v zadnjih letih redno prihajamo, in v petek se je pot res izplačala, saj se je naš junak po dolgem času uvrstil na zmagovalni oder,« se je veselil. Tudi zmage Avstrijca Marcela Hirscherja, seveda. Prav tako tudi številni drugi, tudi slovenski navijači. Jerneja in Patricija sta stali ob ograji in v rokah držali norveško zastavo. »Navijava za Henrika (Kristoffersna). Ker je dober. In ker je videti dobro. Pa iz Norveške je. Ta država nama je všeč, tudi (Aksel Lund) Svindal je od tam,« sta dejali mladenki, ki ju slabo vreme ni prav nič motilo.

Čaj in »šmorn« v zraku

Tisti občutljivejši so se kljub temu raje zatekli kam pod streho, še posebno v VIP-šotoru je bilo zanje dobro poskrbljeno, tudi z jedačo in pijačo. Pakete z vstopnico za tribuno, organiziranim prevozom in vstopom v šotor so prodajali po 150 evrov. Cenejša oziroma neprecenljiva je bila »večerja v zraku«, še ena od popestritev na tekmovalnem prizorišču. Posedli so nas za posebno mizo, pripeli z varnostnimi pasovi in z dvigalom dvignili v nebo. Ob plesu snežink se je razkril še lepši pogled na težak teren, kjer so se borili najboljši smučarji. »Varnostni pas naj bo vedno na ramenih in pazite, da vam telefoni ne padejo iz rok,« so se glasila navodila »kapitana«. Vsakdo je dobil čaj in cesarski praženec. »Šmorn« je v zraku teknil še veliko bolj kot ponavadi. Zdelo se je, da nikogar preveč ne zvija v trebuhu zaradi višine, saj je druščina veselo obedovala in se razgledovala naokoli. »To je posebno doživetje, s katerim želimo dogodek popestriti, obiskovalcem pa pričarati nekaj posebnega. Dosedanje izkušnje so pozitivne, nihče se ni prestrašil, ljudje uživajo,« je povedala Tjaša Kolenc, vodja tega Triglavovega projekta.

Nazaj na trdnih tleh, no, bolj razmočenih tleh, se je popoldne kolona iz Podkorena podala spet v Kranjsko Goro in se kmalu že ogrevala za večerno zabavo. Ta je v zadnjih letih postala že nepogrešljiv del smučarskega festivala v Zgornjesavski dolini. »To je osrednja prireditev Pokala Vitranc. Imamo javno žrebanje startnih številk, od zdaj bomo vedno imeli tudi razglasitev zmagovalcev in podelitev pokalov sobotne tekme, ki je bila do zdaj v Podkorenu. V zadnjih letih smo prireditev dopolnili, razširili ponudbo, po koncertih na prostem smo pripravili tudi »after party« v dvorani, da zadržimo nekaj gostov, saj zunaj postane premrzlo. Trudimo se, da povabimo znana glasbena imena, ki skupaj z brezplačno vstopnino vedno privabijo veliko ljudi,« je povedala Jasna Knez, vodja Qmax zabave. Obiskovalci so tam še enkrat lahko pozdravili smučarske junake, ki se sicer niso ostali dolgo, temveč raje hitro odhiteli na suho, preden jih bo jutri med vratci spet zmočil dež.

Prijavi sovražni govor