V Ljubljanskem loncu kuhajo ideje

Štirje mladi ljubiteljski kuharji s polnim loncem idej bodo prihodnjo nedeljo sodelovali na Dnevu restavracij
Objavljeno
17. februar 2016 12.10
Mankica Kranjec
Mankica Kranjec

Štirje mladi – Tia Čiček, Sara Erjavec Tekavec, Sebastian Dovč in Tom Koritnik – so se odločili, da bodo svojo prihodnost povezali s tistim, kar najraje počnejo: ustvarjajo v kuhinji. Njihova ljubezen do kulinarike je prerasla v idejo ustvariti kulinarični coworking prostor, ki bi si ga delili z drugimi gurmanskimi navdušenci.

Srečamo se pred Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, MAO, kjer v legendarnem oranžnem kiosku K67 v okviru razstave Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije oživljajo slovensko oblikovalsko dediščino. Vsako nedeljo ter ob drugih posebnih dogodkih in vodstvu po razstavah ekipa odpre okence kioska in skozenj ponuja sveže pripravljene specialitete.

Študentka umetnostne zgodovine Tia, Tom, profesor biologije in kemije, ter diplomirana družboslovca Sara in Sebastian so se večkrat dobivali in v domačih kuhinjah preizkušali recepte. Ker so kuharijo za domačim štedilnikom želeli nadgraditi, so se odločili, da se lotijo skupnega projekta. Kulinarični blog Mačje pite, ki so ga začeli pisati pred dobrim letom in pol in na katerem z bralci delijo recepte slastnih sladkih in slanih pit, je prerasel v idejo Ljubljanski lonec. Z nasmeškom na obrazu in skoraj v en glas povejo, da se v njem kuhajo ne le dobrote za pod zob, temveč tudi zamisli in povezave z ljudmi, ki so vpeti v svet gastronomije in kulinarike. Opažajo namreč, da je vse več predstavnikov njihove generacije, ki radi ustvarjajo v kuhinji – nekateri le ljubiteljsko, drugi pa imajo inovativne podjetne ideje, vendar ne tudi primernega okolja, kjer bi jih lahko preizkusili.

Kuhinja sodela

»Marsikateri problem bi lahko rešili s kulinaričnim coworking prostorom! Kuhinjo sodela,« so prepričani. To je profesionalna kuhinja, ki bi si jo lahko delili in v njej skupaj ustvarjali. »Gre za socialni projekt, pri katerem bi lahko sčasoma pomagali tak­šnim, kot smo zdaj mi – na začetku poti, a z veliko idejami, entuziazma in (pre)malo zagonskega kapitala,« na kratko razložijo idejo. Poleg prostora bi ponujali svetovanje, organizirali kulinarične delavnice in tako širili znanje.

Čeprav je v tujini to že preizkušen in uspešen način za mlade kulinarične start-up projekte, v Sloveniji takšnega profesionalnega kuhinjskega prostora še ni. »Najeti prostor s profesionalno kuhinjo ali pa si jo ustvariti iz nič je izjemen strošek, ki si ga težko privoščimo. Prav zato bi s tem projektom mladim olajšali vstop na trg dela. Uporabniki bi za najem kuhinje morali plačati le dejanske stroške,« pojasni Tom Korit­nik.

O jasni viziji prostora, ki si ga želijo najeti nekje v prestolnici, kjer je večja frekvenca ljudi, spregovori Sara Erjavec Tekavec. »Idealno bi bilo imeti profesionalno kuhinjo z vsemi potrebnimi dokumenti in opremo. Zraven si želimo urediti še udobno jedilnico, kjer bi lahko gostili večerje in kosila za manjše skupine ljudi. Nekako v slogu okrepčevalnice. Najlepše bi bilo imeti tudi manjši vrtiček, na katerem bi lahko sami pridelovali zelenjavo,« optimistično razlaga.

Izmenjava kulinaričnih idej

Nekaj podobnih kuhinj že obstaja na severu Nemčije in v Franciji, največ pa jih je menda v Ameriki. »Veliko smo prebrali o njih in raziskovali po spletu, sledimo jim tudi na družbenih omrežjih. Nismo pa še dobili priložnosti, da bi katero obiskali. Vsekakor je to na našem seznamu želja,« pove Sebastian Dovč.

Štirje mladi si želijo, da bi Ljubljanski lonec postal prostor za druženje in izmenjavo idej, kjer bodo lahko sodelujoči (mladi) preizkušali svoje kulinarične veščine in tako pripomogli k dvigu kulinarične kulture pri nas. Prav zato so začeli širiti mrežo povezav in navezali stike z različnimi organizacijami. »Z Zavodom BOB, Izmen­jevalnico, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje in številnimi drugimi. Tako poskušamo celostno pristopiti k izvedbi projekta kulinaričnega coworking prostora, ki ga že intenzivno iščemo,« razloži 26-letni Tom.

Sodelovali so tudi pri projektu Kje je tvoj prostor?, ki ozavešča o pomenu prostora in prav tako spodbuja povezovanje. »V Slovenj Gradcu so organizatorji skupaj z mestno občino za ustvarjalce odprli prazne mestne prostore, v katerih smo sodelujoči lahko preizkusili svoje ideje. Tam smo dobili konkretnejše izkušnje in jasno sliko, kako bi lahko naš coworking prostor deloval,« povesta Sara in Sebastian.

Dan restavracij

Ekipa štirih ljubiteljskih kuharjev je že večkrat dobila naročila za pripravo pit. A ker so pravila na področ­ju priprave hrane jasna in si niso mogli privoščiti najema profesionalne kuhinje, v kateri bi lahko pripravili naročeno za prodajo, so morali katero tudi zavrniti. Zdaj jim je uspelo s pomočjo poznanstev dobiti v uporabo profesionalno kuhinjo.

»Imeli smo srečo, da smo našli nekoga, ki nam je odstopil profesionalno kuhinjo, kjer večkrat pripravljamo catering, toda mnogi naši kolegi ne dobijo takšne priložnosti,« povedo Ljubljančani, ki organizirajo tudi festival Dan restavracij (v tujini poznan kot Restaurant day, op. p.). To je mednarodni dogodek, ki poteka štirikrat na leto, ljubiteljski kuharji pa takrat po vsem svetu za en dan prostovoljno odprejo svojo restavracijo v domači dnevni sobi, kavarno na vrtu, organizirajo piknik ali ponudijo limonado na premičnem vozičku. Letos bo dogodek potekal 21. februarja v ljub­ljanskem kreativnem centru Poligon v Tobačni. Ekipa Ljubljanskega lonca obljublja obiskovalcem veliko okusnih dobrot izpod rok različnih kuharskih ustvarjalcev.