V Podpeci čakajo le še na graditelje

Kralju Matjažu in njegovi Alenčici v čast bodo zgradili novo snežno kraljestvo. Snega dovolj za dvesto gradov.
Objavljeno
23. januar 2016 18.21
lvu*Matjazevi gradovi
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Še natanko teden dni in na prizorišču gradnje snežnih gradov na sončni ravnici Mitnek pod goro Peco nad Črno na Koroškem bodo graditelji od blizu in daleč kralju Matjažu in njegovi Alenčici v čast zgradili novo snežno kraljestvo. Snežni top je pod nadzorom Mat­jaža Mrdavšiča iz Podpece v zadnjih dneh nabruhal toliko snega, da ga je dovolj za najmanj dvesto gradov. Vse je nared tudi za obiskovalce, ki jih bodo na prizorišče iz doline vozili s kombiji.

»Mi smo pripravljeni! Sto štirideset ur večinoma nočnega dela je bilo potrebnega, da smo pripravili zadostne količine umetnega snega. V zadnjih dneh nam je bilo naklonjeno tudi vreme, saj je zaradi nizkih dopoldanskih temperatur snežni top lahko deloval celo do enajste ure,« je sporočil Matjaž Mrdavšič, lastnik istoimenske okrepčevalnice v Podpeci, kjer prireditev poteka že od začetka, to je 24 let.

V pripravljenosti so tudi ekipe. Nekatere v večji, druge v manjši tajnosti snujejo načrte za letošnje mojstrovine. Pohodniki od Male Nedelje bodo prišli na Koroško že enajstič. »Prva štiri leta smo se malo lovili, kako naj kaj naredimo, da bi se uvrstili med najboljše. Naša rdeča nit sta bila vedno kralj Matjaž in Alenčica. Tudi letos bo tako. Kaj smo si zamislili, pa naj ostane skrivnost,« je sporočil vodja ekipe Sandi Kšela.

Pohodniki so se na letošnjo prireditev začeli pripravljati že takoj po koncu lanske, ko so imeli v Prlekiji še dovolj naravnega snega za snežno vajo. »Z naravnim snegom je oblikovanje lažje, z umetnim pa ni tako preprosto. Dodajati mu moraš ravno prav vode, pri oblikovanju pa moraš biti zelo hiter, saj takšen sneg hitro zmrzuje,« je razložil Sandi Kšela.

Če so se Prleki prejšnja leta skupaj z navijači na Koroško pripeljali z avtobusom, so letos svoj prihod v manjšem številu napovedali s kombijem. »Veselimo se, da se bomo spet srečali s starimi prijatelji, pa tudi s črnjansko županjo Romano Lesjak, ki smo ji nazadnje segli v roke lani poleti, ko smo se odpravili v koroške planine,« je razložil Sandi Kšela.

Težave rešujejo sproti

»Za gradnjo ne potrebujemo posebnega orodja,« trdijo v ekipi Ta gmajtni. »Večinoma uporabljamo zidarsko orodje: gladilke, pleskarske lopatice, zidarsko ponev, zidarske žlice ter žage lisičji rep za fino obdelavo snega. Pri transportu si pomagamo z veliko aluminijasto lopato, za rezanje večjih blokov iz snega pa smo predelali dve žagi amerikanki, ki so ju prispevali člani skupine. Tu so še razne lopate, samokolnica za izdelavo snežne malte, vedra za vodo in zalivalke,« našteva Metod Zdovc, prvi v ekipi Ta gmajtni, v kateri mora vsak sam razmisliti, kak­šno orodje bo potreboval za svojo nalogo.

»Naš recept za uspeh je: čim manj komplicirati, težave se rešujejo sproti, kotel ne sme biti nikoli prazen in ideje bodo začele snežiti,« je sklenil Zdovc. Za letošnjo prireditev so pripravili drzen načrt za grad s tremi večji in šestimi manjšimi stolpiči. Maketo zanj so izdelali iz lego kock.

Od Štrudlnov, ekipe, ki jo vodi Mežičan Aleksander Praper, ljudje vsako leto pričakujejo, da bodo iz snega oblikovali avto. A ekipa že štirinajst let ostaja zvesta gradnji grajskih skulptur, ki jih odlikujejo detajli. Majhne stolpiče, skorajda že stolpičke, in razgibana grajska obzidja oblikujejo s posebnimi tulci in modeli za ledene kocke. Tudi letos merijo visoko, saj so lani zmagali. »Problem je struktura umetnega snega, saj je že dalj časa naložen. Takšen je primernejši za oblikovanje večjih zidakov in gradnjo velikih skulptur kot pa za naše načrte,« je pojasnil vodja ekipe Praper.


Da je izjemen oblikovalec, vedo ne le doma, ampak tudi v tujini, kjer je imel možnost za izjemno kariero, a se je odločil drugače. Bil je v prvem letniku gimnazije, ko je na naslov korporacije BMW v Nemčijo poslal prošnjo za kak njihov prospekt. Napisal je, da je velik ljubitelj avtomobilov in avtomobilskega dizajna, in priložil nekaj svojih risb. Pristale so v oblikovalskem središču znamke in 1. januarja 1991 je od tam dobil odgovor, da želijo spremljati njegovo kariero. To so tudi storili in Aleksandra pozneje vabili medse. Pa ni šel. Ostal je doma, prepričan, da mu bo tudi domovina ponudila dovolj oblikovalskih izzivov. Danes pravi: »Če bi človek takrat vedel ...«

Krstili bodo prostovoljce

Mirovniki iz organizacije Greenpeace Slovenija, ki v Črno na Koroškem prihajajo drugič, bodo poskrbeli, da bo njihova skulptura tudi sporočilna. Z njo nameravajo opozoriti na problematiko uporabe kemikalij v pro­izvodnji tekstila.

»Naše misli in delo so med načrtovanjem gradnje usmerjeni v kampanjo Detox, ki postaja pravi megafon za zahteve po oblačilih brez škodljivih kemikalij,« je povedala Barbara Grm, vodja ekipe, ki pa konkretnih načrtov ni hotela razkriti. Izvedeli smo, da se bodo po lanskih težavah pri nameščanju snežnih oklov na njihovega velikanskega mroža izogibali vsakršnim visečim delom na skulpturi, ki jih gravitacija sili k tlom. Slovenski mirovniki so lani na prizorišču gradnje tudi uspešno krstili nove prostovoljce. »Zasuli smo jih s snegom. Tako bomo storili tudi letos,« je napovedala Grmova.

Vožnjo prepustite profijem

Vse je nared tudi za obiskovalce. Ob prihodu v Črno na Koroškem bodo lahko avtomobile pustili v Mušeniku in vožnjo po strmi in vijugasti cesti v Podpeco prepustili izkušenim šoferjem podjetja Koratur. Marjan Lužnik je povedal, da bodo za prevoz rezervirali pet osemsedežnih kombijev, če bodo potrebe večje, pa bodo s sedeža podjetja na bližnjih Prevaljah nemudoma poslali okrepitve.

Vožnja za tiste, ki se bodo v eno smer odpravili peš, bo stala dva evra, za obe smeri pa bo treba odšteti tri evre. Prevoz bo v soboto na voljo med deseto dopoldne in deseto zvečer, v nedeljo pa bodo zaradi dopoldanskih otroških prireditev začeli voziti že ob osmih zjutraj, končali pa ob petih popoldne.

Za požarno varnost bodo tako kot vsako leto pod vodstvom prvega gasilca v kraju Petra Ozimica poskrbeli črnjanski gasilci. Petintrideset mož bo ne glede na temperature od zore do mraka v soboto in nedeljo, ko bo program v Podpeci namenjen najmlajšim, poskrbelo za požarno stražo, na pomoč pa bodo priskočili tudi, ko se bo v gneči zalomilo s prometom. Temu se v teh krajih ne da izogniti, zato morajo imeti obiskovalci v popotniški malhi poleg dodat­nih toplih oblačil še zvrhano mero potrpljenja.

Kralj Matjaž med upokojenci

Še novica iz tabora kralja Matjaža ... Po devetnajstih letih se je v tej vlogi upokojil Drago Miloševič. Pravi, da je šel zelo rad med svoje ljudstvo in da si ga bo zapomnil po delovni vnemi in ustvarjalnosti, ki ju vsako leto pokažejo njegovemu veličanstvu. Kdo se bo v tej vlogi letos pojavil na prizorišču, bodo obiskovalci izvedeli na prireditvi, že zdaj pa naj povemo, da pričakovanja legendarnega vojskovodje, kar zadeva umetniško izražanje pri delu, ne bodo prav nič manjša.

Gradnja snežnih gradov je bila vselej in bo tudi letos tekmovanje. Najboljši se bodo za nagrado s kajaki podali po najglobljih, z vodo zalitih opuščenih rovih nekdanjega mežiš­kega rudnika, preizkusili smučarske proge na Peci pri sosedih Avstrijcih, se spustili po jeklenici nad letalnico bratov Gorišek v Planici ter se enkrat pozneje, ko o zimi ne bo več ne duha ne sluha, odločili za ležerno vožnjo s splavom po reki Dravi.

Ni ga junaka, ki bi na Koroškem znal napovedati, kako dolgo bo novo snežno kraljestvo na ogled za obiskovalce, ki jim ni po godu vrvež ob gradnji. Vse je odvisno od temperatur, pa tudi obiskovalcev, ki jim Matjaževa maloštevilna vojska nikoli ni kos. Organizatorji bodo zato za najmlajše, ki se ne morejo upreti želji, da bi se povzpeli na gradove, pripravili posebno mini Planico. In še namig! Matjaževo snež­no kraljestvo bo najlepše v soboto zvečer, ko bodo gradovi zažareli v sloju sveč in bakel.