Želijo ozdraveti, končajo na urgenci

Zastrupitve s konopljo: Če bi vse dosledno vpisovali v register, bi bile številke še višje.
Objavljeno
22. november 2015 12.10
Protestni shod Marihuana marš 22.aprila 2015
Helena Kocmur, notranja politika
Helena Kocmur, notranja politika
Podatki iz presečne raziskave ESPAD, ki poteka v evropskih državah vsaka štiri leta, kažejo, da je po mnenju slovenskih mladostnikov dostop­nost različnih drog pri nas večja od evropskega povprečja. Zlasti odstopa dostop­nost konoplje, zaradi katere je vse več hudih zastrupitev. Te so zlasti nevarne pri otrocih in težkih bolnikih, ki se poskušajo z njo pozdraviti.

Večja dosegljivost pomeni, razlaga Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da so droge verjetno tudi bolj sprejemljive v naši družbi in da se do njih obnašamo bolj liberalno, kot je to v povprečju v državah EU. Najbolj dostopne so po mnenju slovenskih mladostnikov alkoholne pijače in cigarete, najbolj pa od evropskih odstopajo pri konoplji. Kar 45 odstotkov mladih v Sloveniji meni, da je lahko dostopna, medtem ko znaša povpreč­je evropskih držav 29 odstotkov.

Razlog za to vidi Krek v čedalje bolj sproščenem odnosu do marihua­ne pri nas: »Promocija konoplje in njene legalizacije, karkoli si že ljud­je ob tem predstavljajo, vpliva tudi na mlade in ne smemo se čuditi, da posegajo po tej drogi pogosteje kot njihovi evropski vrstniki. Tudi trdit­ve, da je zdrava, vplivajo na njihov odnos.«

Vendar Miran Brvar iz Centra za zastrupitve UKC Ljubljana opozarja: »Že dolgo je dokazano, da redno kajenje marihuane okvarja razvijajoče se možgane mladostnikov. Redni uživalci marihuane imajo namreč nižji inteligenčni količnik od vrstnikov in zato slabši uspeh v šoli in poz­neje v življenju.« Zaradi takšnih razlogov ima zdravnik pomisleke glede legalizacije te droge. »V Koloradu je po sprostitvi trgovanja z marihuano začelo hitro rasti število njenih uživalcev, tako da imajo zdaj po mestih že več prodajaln izdelkov iz konoplje kot restavracij hitre hrane McDonald's. Zaradi vse večjih težav bodo kmalu znova razmislili o pravilnosti legalizacije konoplje v njihovi državi. Legalizacijo so izvedli postopoma in zanimivo je, da so najmočnejše povečanje uporabnikov opazili ob legalizaciji marihuane v medicinske namene. V Koloradu je bil namreč tipični uporabnik marihuane v medicinske namene 28-let­ni moški z bolečino v križu, kar kaže na zlorabe.«

Najpogostejši vzrok zastrupitev

Proizvodnja konoplje je tudi pri nas dobičkonosen posel. Lani je policija razkrila 118 prirejenih prostorov za gojenje konoplje, leto poprej 70. Takšno povečanje je treba pripisati predvsem razbitju organizirane združbe, ki je po internetu prodajala pripomočke za gojenje in jo je sama pridelovala v 41 laboratorijih, pravijo na policiji. V zadnjih letih se hkrati skokovito povečuje število zastrupitev z njo, pa tudi z »zdravilnimi« pripravki. Prodaja doma pridelanih učinkovin za »zdravljenje« namreč prav tako cveti. Težava je, da je zaradi težko določljive koncentracije učinkovin tudi težko določiti prave odmerke oz. pripravke uporabljati tako, da ne nastanejo škodljive posledice.

Leta 2010 so v ljubljanskem Centru za zastrupitve obravnavali šest primerov, lani že 53. Zastrupitev s konopljo je zdaj najpogostejši vzrok zdravljenja zaradi prepovedanih drog v urgentnih internističnih ambulantah v Ljubljani. Vendar njihovi podatki zajemajo le odrasle, ki so jih obravnavali v UKCL. Otroci in najstniki (mlajši od 18 let), ki so se zastrupili z marihuano, niso upoštevani, saj se zdravijo na Pediatrični kliniki. Všteti niso niti bolniki, ki so bili pregledani v travmatološki (poškodbe zaradi THC) in nevrološki ambulanti oz. kliniki (motnje zavesti). Poleg tega so bili v Ljubljani nekateri obravnavani še v psihiatričnih ambulantah in na onkološkem inštitutu (hašiševo olje pri bolnikih z rakom, op. p.). Zastrupitev z marihua­no je v Ljubljani v resnici še veliko več, kot jih je prikazano v grafu. Še večja neznanka je število zastrupitev po vsej Sloveniji, pravi Brvar. »V Centru za zastrupitve, ki je edini v Sloveniji, vodimo Register zastrupitev RS, v katerem zbiramo podatke o vseh zastrupitvah, tudi z drogami. Žal zdravniki iz drugih bolnišnic 'nimajo časa' za pisanje prijav (papirni ali spletni obrazec) oziroma se jim to ne zdi potrebno, čeprav je po pravilniku, objavljenem v uradnem listu, obvezno. V drugih državah zdravniki to delajo,« je kritičen Brvar.

Najpomembnejši vzrok povečanja neželenih dogodkov, povezanih z uporabo konoplje, je po njegovem mnenju nekritično in neobjektivno poročanje nekaterih novinarjev, »strokovnjakov« in politikov, ki drogo uživajo sami in se s tem celo hvalijo na televiziji.

»Uživalci marihuane potrebujejo zdravniško pomoč predvsem zaradi oslabelosti, slabosti, neustavljivega bruhanja, razbijanja srca, tiščanja v prsnem košu, vrtoglavice, nezavesti, krčev in podobno. Poleg tega lahko kajenje marihuane pri nekaterih posameznikih sproži pojav psihoze. Še pomembnejša težava pa so poškodbe. Vsem je dobro znano 'smešno' obnašanje ljudi, ki so pod vplivom konoplje, kar lahko pripelje do prometnih nesreč, 'nepojasnjenih' padcev oz. skokov z balkonov in kozolcev itn. Dokazano je, da marihuana povzroča motnje mišljenja, usmerjanja misli, zaznavanja okolice in časa, mot­nje usklajenosti mišičnih gibov ter upočasnjuje reakcijske čase, s čimer povzroča nezanesljivo ravnanje med vožnjo, to pa se lahko konča s promet­no nesrečo,« razlaga Miran Brvar.

Nezavestni otroci zaradi piškotkov

V zadnjih nekaj letih se je v Sloveniji zelo razširilo uživanje konoplje v zdravstvene namene, saj pomaga blažiti težave pri multipli sklerozi, glavkomu, raku in drugih hudih boleznih. Sintetična zdravila, izdelana na podlagi kanabinoidov, so dostop­na tudi pri nas. Vendar, opozarja Brvar, so v junijski številki najbolj priznane revije s področja medicine JAMA (The Journal of the American Medical Association) objavili članek, v katerem so zapisali, da ni zanesljivih dokazov za medicinsko uporabo konoplje. »Številni bolniki so zavedeni in napačno mislijo, da jim bo konoplja, predvsem hašiševo olje, pozdravila bolezen. Konoplja namreč ne pozdravi ali prepreči nobene bolezni, lahko pa tem bolnikom povzroči številne težave, saj vsebuje hašiševo olje zelo veliko THC. Bolniki ga najpogosteje zaužijejo in s tem tvegajo hudo zastrupitev. Znaki zastrupitve se pojavijo z zakasnitvijo in takrat izbruhnejo z vso silovitostjo. Pri teh ljudeh so posledice toliko hujše, ker gre večinoma za starejše ljudje s hudo boleznijo, npr. rakom. Zastrupljenci s hašiševim oljem imajo običajno moteno zavest in ob bruhanju lahko vdihnejo želodčno vsebino.«

Druga nevarnost je hrana, priprav­ljena iz konoplje, najpogosteje gre za kolačke. Ker količina THC v hrani običajno uporabnikom ni znana, se je z zaužitjem več piškotkov že mogoče zastrupiti, kakor se je pred kratkim zgodilo v Žalcu. Zastrupitve lahko potekajo zelo hudo, z motnjo zavesti, in zahtevajo zdravljenje v intenzivni enoti.

»V UKC Ljubljana smo že zdravili nezavestne otroke, stare le nekaj let, ker so zaužili piškotke s THC, ki so jih našli v stanovanju. Zaužitje hrane, pripravljene iz konoplje, je lahko tudi smrtno nevarno, posebno če s prisotnostjo THC v njej uživalci niso seznanjeni. V Ljubljani so tako neznanci na parkirišču pred trgovskim centrom mimoidočim ženskam delili čokoladne bonbone iz konoplje. Ženskam, ki so jih vzele in zaužile, niso povedali, da so narejeni iz indijske konoplje in vsebujejo THC, in so končale v bolnišnici, lahko pa bi se tudi ponesrečile, saj so bile v trgov­skem centru z avtomobilom. Učinki se po zaužitju piškotkov s THC pokažejo z zakasnitvijo in to bi se lahko zgodilo med vožnjo,« opisuje zdravnik.

Med zastrupitvami s prepovedanimi drogami narašča tudi število zastrupitev s sintetičnimi drogami. Leta 2010 so jih v Centru za zastrupitve obravnavali enajst, lani že 62, od tega tri primere zastrupitve s sintetičnimi kanabinoidi, poznanimi tudi kot »spice«. Zastrupitve z njimi potekajo podobno kot pri konoplji, vendar z veliko hujšo klinično sliko.
01 - Modified: 2018-05-23 11:58:58 - Feat.: 1 - Title: SDS izgubila tožbo proti državi 02 - Modified: 2018-05-23 12:19:58 - Feat.: 1 - Title: Slabo bruseljsko spričevalo za slovenske reforme 03 - Modified: 2018-05-23 12:37:32 - Feat.: 1 - Title: Adriatic Slovenija v roke zavarovalnice Generali 04 - Modified: 2018-05-23 08:39:17 - Feat.: 1 - Title: Privolitev je nujna, če podjetje profilira kupce 05 - Modified: 2018-05-23 11:49:22 - Feat.: 1 - Title: Hamburg prihodnji teden s prepovedjo za starejša dizelska vozila   06 - Modified: 2018-05-23 12:17:07 - Feat.: 1 - Title: Kriminalisti preiskujejo domnevno prirejanje razpisov v UKC Ljubljana 07 - Modified: 2018-05-23 12:44:55 - Feat.: 1 - Title: Visoke cene mnogim zagrenile pot iz Madrida v Kijev 08 - Modified: 2018-05-23 09:05:54 - Feat.: 1 - Title: Znanstvenica, ki sledi svoji otroški želji po odkrivanju prostora 09 - Modified: 2018-05-23 10:48:42 - Feat.: 1 - Title: Gospodarski jet set o prihodnosti Slovenije 10 - Modified: 2018-05-23 08:51:42 - Feat.: 1 - Title: 14 čilskih duhovnikov, vpletenih v zlorabe otrok, razrešenih dolžnosti 11 - Modified: 2018-05-23 07:28:28 - Feat.: 1 - Title: Rožnati val na rdečem jugu 12 - Modified: 2018-05-23 09:09:58 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Kraljevina, ki skrbi tudi za turizem
01 - Modified: 2018-05-22 05:43:16 - Feat.: 0 - Title: Dovolj je star, da nosi odgovornost za šolo 02 - Modified: 2018-05-21 07:47:49 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Ribič v gozdu, konoba med bloki 03 - Modified: 2018-05-21 13:24:58 - Feat.: 1 - Title: Cecine uspešnice za osnovnošolce 04 - Modified: 2018-05-18 13:46:57 - Feat.: 0 - Title: Irak: Zibelka civilizacije je zavožena država 05 - Modified: 2018-05-21 14:34:53 - Feat.: 1 - Title: Zaradi izgorelosti pridejo vsi – delavci, ministri, menedžerji 06 - Modified: 2018-05-21 07:02:16 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Mojster bi gostom skuhal odlično kavico 07 - Modified: 2018-05-20 07:50:52 - Feat.: 0 - Title: Bilo je vprašanje – zgniti ali hoditi? Nato je prehodil 841 kilometrov   08 - Modified: 2018-05-23 09:34:36 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Otroci se učijo, ne da bi sami vedeli, da se 09 - Modified: 2018-05-20 06:22:55 - Feat.: 0 - Title: Mnogi otroci imajo travmo javnosti - kako to preprečiti? 10 - Modified: 2018-05-18 11:04:36 - Feat.: 0 - Title: Danes bodo odprli prvi drive-in v Sloveniji 11 - Modified: 2018-05-21 11:49:56 - Feat.: 0 - Title: Nekateri ne zaupajo, drugi nimajo niti za varčevanje 12 - Modified: 2018-05-20 06:45:39 - Feat.: 0 - Title: Stranke uporabljajo begunce za nabiranje političnih točk 13 - Modified: 2018-05-18 12:16:52 - Feat.: 0 - Title: Lahko ste direktor lastnega zdravja 14 - Modified: 2018-05-17 07:24:30 - Feat.: 0 - Title: Zakaj se je bolečina vrnila? 15 - Modified: 2018-05-14 07:39:48 - Feat.: 0 - Title: Nedelo izbira: Gostilna Pri Mari, Piran 16 - Modified: 2018-05-14 13:01:11 - Feat.: 0 - Title: Cimri in knjiga
01 - Modified: 2018-05-23 11:31:57 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Cvetlična modna revija v Chelseau 02 - Modified: 2018-05-23 10:09:43 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Fotografije dneva (23. 5.) 03 - Modified: 2018-05-23 10:11:01 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Valter Birsa nič več za reprezentanco, ki bo v Črni gori oslabljena  04 - Modified: 2018-05-23 09:09:58 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Kraljevina, ki skrbi tudi za turizem 05 - Modified: 2018-05-22 18:15:54 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Turjaški grad propada 06 - Modified: 2018-05-22 18:36:44 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Kmetje z Ježice odločeni preprečiti kohezijski projekt 07 - Modified: 2018-05-23 11:08:46 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Bruselj še ne more natakniti uzde Facebooku 08 - Modified: 2018-05-22 16:44:21 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Giro: tudi po kronometru Yates s skoraj minutno zalogo (VIDEO) 09 - Modified: 2018-05-22 16:55:46 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Meghan »sesula« spletno stran (FOTO) 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi