Gorenjski policisti iščejo lastnike ukradenih predmetov

Gre za okoli 700 različnih predmetov, ki so jih našli v hišnih preiskavah pri osumljencih za več kaznivih dejanj vlomov v stanovanjske objekte. Kriminalisti so pridržali štiri osumljence.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Kriminalisti so preiskali deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, ki so jih menda storile štiri osebe, najdeni predmeti pa naj bi izhajali še iz drugih vlomnih tatvin.

Vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Primož Donoša je v današnji izjavi novinarjem na Bledu pojasnil, da so gorenjski kriminalisti konec prejšnjega tedna sklenili prvi del kriminalistične preiskave. V petih hišnih preiskavah zoper štiri osumljence so zasegli večjo količino predmetov, za katere utemeljeno sumijo, da izvirajo iz vlomnih tatvin v stanovanjske objekte na območju Gorenjske, lahko pa tudi širše.
 

Za tatvino zagroženo do osem let zapora


Kriminalisti so pridržali štiri osumljence in dva privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njiju odredil pripor. Kaznivih dejanj so osumljeni trije moški in ena ženska, vsi z območja Gorenjske in stari od 35 do 56 let. Eden izmed njih je bil v preteklosti tudi že obravnavan za kazniva dejanja, a ne za tovrstna. Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagrožena kazen do osmih let zapora.

Preiskanih deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, v katerih je ocenjena vrednost protipravne premoženjske koristi več kot 33.000 evrov, se je zgodilo v zadnjih dveh letih. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Preiskanih deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, v katerih je ocenjena vrednost protipravne premoženjske koristi več kot 33.000 evrov, se je zgodilo v zadnjih dveh letih. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


Po ugotovitvah kriminalistov sta v devetih primerih v objekte vlamljala dva ista osumljenca, še en vlom pa je eden od njiju izvršil skupaj s tretjim osumljencem. V treh primerih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in predmete kaznivega dejanja ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist.



Kriminalisti bodo v nadaljevanju preiskave preverjali morebitno povezavo predmetov z drugimi vlomi. Zato pozivajo vse oškodovance tovrstnih kaznivih dejanj, naj pridejo na blejsko policijsko postajo, kjer bosta potekala prepoznava in prevzem predmetov.

Predmeti domnevno izvirajo iz kaznivih dejanj, ki so bila najverjetneje izvršena na območju Gorenjske od leta 2012. Preiskanih deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, v katerih je ocenjena vrednost protipravne premoženjske koristi več kot 33.000 evrov, pa se je zgodilo v zadnjih dveh letih.
 

Vlomilci so vedeli, kaj delajo


Da gre za skupino, ki se sistematično ukvarja z izvajanjem vlomnih tatvin, so kriminalisti ugotovili na podlagi načina storitve vlomov in odvzetih predmetov. S kriminalistično preiskavo so prišli do prvih informacij, na podlagi katerih so se lahko osredotočili na konkretne osebe.

Storilci so za vlome izkoristili čas, ko lastnikov ni bilo doma. »Na izvršitev vlomov so se temeljito pripravili. Opazovali so hišo in njeno zaščito, ko je bilo zanje primerno za varno izvršitev, pa so pristopili. Vse pod okriljem teme,« je pojasnil Donoša in dodal, da sumijo, da so predmete ukradli z namenom nadaljnje prodaje.