V Severni Makedoniji razglasili tridnevno državno žalovanje

V nesreči je umrlo 46 ljudi; med žrtvami je tudi več otrok, nekatere so s hudimi opeklinami prepeljali v bolnišnico. Nesrečo je preživelo le nekaj potnikov.
Fotografija: Skupaj je bilo na avtobusu 50 potnikov in dva voznika, je poročal bolgarski radio. FOTO: Dimitar Kyosemarliev/AFP
Odpri galerijo
Skupaj je bilo na avtobusu 50 potnikov in dva voznika, je poročal bolgarski radio. FOTO: Dimitar Kyosemarliev/AFP

Sofija – V nesreči avtobusa na zahodu Bolgarije je danes umrlo najmanj 46 ljudi, so sporočili z bolgarskega notranjega ministrstva. Avtobus z makedonsko registracijo je trčil v zaščitno ograjo na avtocesti, se prevrnil in zagorel. Med žrtvami je tudi več otrok, več so jih zaradi opeklin odpeljali v bolnišnico.

Avtobus je registriralo podjetje Besa Trans. Gre za podjetje, ki organizira potovanja in nakupovalni turizem v Istanbulu. Po prvih podatkih so bili na avtobusu pretežno mladi, ki so se vračali z ekskurzije v Turčiji, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonski premier Zoran Zaev, ki se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Flipčejem in zunanji ministrom Bujarjem Osmanimom ponoči odpravil v Sofijo, je za Mio povedal, da je eden od preživelih dejal, da je pred nesrečo zaslišal glasno eksplozijo.

»Sem v stiku s premierom Stefanom Janevom. Govoril sem s preživelim, ki je povedal, da so na avtobusu spali, ko se je zaslišala glasna eksplozija. Uspelo jim je razbiti eno od avtobusnih oken in rešiti nekaj ljudi. Na žalost preostalim ni uspelo. To je grozljiva nesreča, saj je 12 žrtev otrok, preostali pa so mladi ljudje, stari od 20 do 30 let. Večina jih je makedonske narodnosti, so pa tudi ljudje iz Srbije,« je še dejal Zaev.

FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
FOTO: Stoyan Nenov/Reuters

Žrtve tudi mlajši od 18 let

Glede na prve informacije je nesrečo preživelo le nekaj potnikov. Nekaj poškodovanih so odpeljali v bolnišnico v Sofiji. Nihče med njimi ni v smrtni nevarnosti. Skupaj naj bi bilo na avtobusu 50 potnikov in dva voznika, je poročal bolgarski radio. Načelnik policije Stanimir Stanev je dejal, da je med žrtvami 12 takih, ki so bili mlajši od 18 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina žrtev je bila menda albanske narodnosti. Po navedbah namestnika generalnega tožilca Borislava Sarafova so bili potniki v avtobusu državljani Severne Makedonije. Po besedah odpravnika poslov na makedonskem veleposlaništvu v Sofiji Vladimirja Krastevskega je med žrtvami tudi bolgarski državljan. Številne žrtve še morajo identificirati.

Odsek ceste, kjer se je zgodila nesreča, leži na hribovitem območju in je znan po pogostih nesrečah. Kraj nesreče je že obiskal bolgarski premier, ki opravlja tekoče posle, Stefan Janev ter globoko prizadet sorodnikom žrtev izrazil sožalje. »To je velika tragedija,« je še dejal.

Pretresen zaradi nesreče je tudi bolgarski notranji minister Bojko Rašov, ki je dejal, da česa tako grozljivega še ni videl in da je to težko zdržati. »Zoglenela trupla ležijo na kupu drug na drugem,« je razmere opisal minister.

FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
FOTO: Stoyan Nenov/Reuters

V Severni Makedoniji tridnevno žalovanje

Makedonska vlada je zaradi avtobusne nesreče razglasila tridnevno državno žalovanje. Na vseh vladnih stavbah zastave že visijo na pol droga. Pred makedonskim veleposlaništvom v bolgarski prestolnici Sofija ljudje polagajo cvetje, poroča makedonska tiskovna agencija Mia

Sožalje družinam in prijateljem umrlih je izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen. Hkrati je tistim, ki so bili poškodovani, zaželela hitro okrevanje. »V teh strašnih časih je Evropa solidarna z vami,« je še dejala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z izrazi sožalja in željami za hitro okrevanje poškodovanih v nesreči se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Bolgarske oblasti so današnjo nesrečo že označile za najhujšo v zgodovini države. V Bolgariji so zaradi slabih cest, starega avtomobilskega parka in prehitre vožnje sicer prometne nesreče pogoste. Lani je po uradnih podatkih v prometnih nesrečah umrlo 463 ljudi, leta 2019 628.

V Evropi je bila v zadnjih letih ena najhujših prometnih nesreč na jugozahodu Francije, ko sta trčila avtobus in tovornjak. Umrlo je 43 ljudi.

Preberite še: