Pričama globa in prisilna privedba

Videokonferenca padla v vodo, saj oškodovanka ni prišla na sodišče v Sofiji.
Fotografija: Mitov Iliyan Ivanov se brani kot nedolžen.
Odpri galerijo
Mitov Iliyan Ivanov se brani kot nedolžen.

Še preden je sodna tolmačka za bolgarski jezik prevedla, kaj je glede navzočnosti dveh prič na sodišču v Sofiji povedal tamkajšnji sodnik, je bilo iz besed že razbrati, da so bile vse priprave na videokonferenco zaman. "Ker priči na sodišče nista prišli, bosta dobili globo, naslednjič pa sledi prisilna privedba," je bil odločen sofijski sodnik.

Obtoženi Bolgar Mitov Iliyan Ivanov tako tudi včeraj ni slišal, kaj ima glede zlorabe prostitucije povedati Bolgarki Daniela. 
Ljubljanska okrožna sodnica Mojca Kocijančič, ki je uredila vse potrebno za videokonferenco, je ob začetku včerajšnjega naroka na predlog bolgarskega sodnika za 20 minut sojenje preložila. V Sofiji so namreč pričakovali, da bosta priči v tem času na sodišče prišli, saj sta na povratnici označili, da na sodišče prideta, opravičila pa nista poslali. Zagovornik obtoženega Ivanova je sicer predlagal, da bi še malo počakali, saj da obstaja upanje, da kljub temu prideta, a ni bil uspešen. Kaj ima oškodovanka za povedati glede hudih obtožbo zoper Bolgara, bo senat ljubljanskega okrožnega sodišča morda tako izvedel konec junija, ko se sojenje z videokonferenčno povezavo nadaljuje.

Izkorišča in prodal

Bolgarskega državljana so decembra 2016 obsodili na pet let zapora, ker je v Slovenijo pripeljal dve mladi Bolgarki in ju izkoriščal za prostitucijo. Ker so v enem delu sodbo razveljavili, sojenje poteka znova. Sodbo so drugostopenjski sodniki delno razveljavili ravno zato, ker obtoženi, čeprav tega ni izrecno zahteval, oškodovanke Daniele ni imel možnosti zaslišati.
So se pa višji sodniki strinjali tako s specializiranim tožilcem Jožetom Levašičem kot prvostopenjskim sodiščem, da je Ivanov za prostitucijo izkoriščal in pozneje prodal oškodovanko Aneliyo, ki je bila kot brezposelna vdova in mati dveh mladoletnih otrok še posebej ranljiva. V tem delu je bil pravnomočno obsojen na dve leti in dva meseca zapora, kar je štiri mesece manj, kot mu je določilo okrožno sodišče.

Daniela je bila stara dobrih 20 let, ko jo je po prepričanju tožilstva dobil v roke Mitov Iliyan Ivanov in jo nato skupaj z nekaterimi drugimi zvodniki iz Slovenije izkoriščal. Bolgarko, ki je bila brez zaposlitve in prihodkov, naj bi dvakrat pripeljal v Slovenijo, očitki iz obtožnice pa segajo v leto 2010. Prvič naj bi jo, ni sicer jasno, za kolikšen znesek, prodal mariborskemu zvodniku Vojku Potočniku, ki je poskrbel za oglaševanje. Potočnik je sicer v tem postopku priča, saj mu zaradi iste mladenke sodijo na mariborskem sodišču.