Hubert Kosler: Slovenija bo dobila referenco kot država robotike

Razlog nominacije za Delovo osebnost leta: uspešno poslovanje Yaskawe, ki je prepričalo Japonce k pomembni investiciji.

Objavljeno
09. december 2016 15.47
vvo*Hubert Kosler, Yaskawa, Delova osebnost leta
Nejc Gole
Nejc Gole
»Sporočam vam odlično novico. Ravnokar so me poklicali iz Tokia, z Japonske in sporočili, da je priznano podjetje Yaskawa sprejelo odločitev, da bo nadalje investiralo v Sloveniji,« je predsednik vlade Miro Cerar oktobra prek Facebooka razkril, da bo največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu v Sloveniji postavil novo tovarno robotov. Eden najzaslužnejših za to »odlično novico« je Hubert Kosler, direktor sedanjih Yaskawinih podjetij v Sloveniji, v Ribnici.

Japonska Yaskawa bo v Sloveniji, natančna lokacija še ni znana, postavila novo tovarno industrijskih robotov in razvojni center, kjer bo delo dobilo med 150 in 200 ljudi. Iz slovenske tovarne bo na leto sprva prišlo 4000 robotov, nato pa 5000 in 6000 do leta 2025. Proizvodnja v Sloveniji bo pokrila 80 odstotkov tržnih potreb Yaskawe v Evropi, preostalih 20 odstotkov pa so maloserijski roboti, ki se na evropskem trgu ne prodajajo v velikem številu in bodo še naprej prihajali z Japonske. Slovenija bo centralna točka za distribucijo Yaskawinih robotov po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki.

Za japonsko investicijo so se ob Sloveniji potegovali še na Poljskem, Češkem in Slovaškem; torej v državah, ki so sicer bistveno uspešnejše pri privabljanju tujih neposrednih investicij.

Vendar so Japonci v konkurenci štirih držav tokrat izbrali Slovenijo. Kot razlog so navedli uspešno poslovanje Yaskawe v Ribnici ter dobre povezave s tukajšnjimi fakultetami in dobavitelji. Hubert Kosler je v intervjuju za Podjetniške zvezde, ki so priložene današnjemu Delu, pojasnil: »Japonci so zelo naklonjeni Sloveniji, verjetno, ker so imeli z nami vedno dobre izkušnje. Tudi v recesiji smo poslovali pozitivno. V zadnjih letih se prihodki in dobiček večata. To je bil eden od pomembnih razlogov, da je Yaskawa izbrala Slovenijo v hudi konkurenci ostalih držav.«

Hubert Kosler je direktor podjetij Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija. V Ribnici zaposlujejo 135 ljudi, od tega je 60 inženirjev..

Yaskawa je v Sloveniji prisotna s podjetjem, ki se ukvarja z inženiringom in proizvodnjo sistemskih rešitev predvsem dobaviteljem avtomobilski industriji. Kosler je pojasnil, da so pri tem v Evropi med vodilnimi, še posebej na področju proizvodnje sedežev, izpušnih sistemov in karoserijskih delov.

Yaskawa Ristro je lani ustvarila za 29,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 46 odstotkov več kot leto prej. Ustvarili so za dva milijona evrov dobička oziroma še enkrat več kot leta 2015. Kosler napoveduje, da bodo letos najmanj ponovili lansko izjemno uspešno leto.

Na vprašanje, kaj bo Yaskawina investicija prinesla Sloveniji, je Kosler odgovoril: »En vidik so nova delovna mesta. To so kakovostna delovna mesta, potrebovali bomo veliko inženirjev in doktorjev znanosti. Že danes zelo dobro sodelujemo s strojno in z elektro fakulteto ter Inštitutom Jožef Stefan, sodelovanje pa bo še večje. Na fakultetah se bodo z robotiko mogoče še bolj intenzivno in usmerjeno ukvarjali. S proizvodnjo in razvijanjem robotov ter inženiringom Slovenija pridobiva na visokotehnoloških znanjih. Z vsem tem bo Slovenija v svetovnem merilu pridobila veliko referenco kot država, v kateri se dogaja robotika.«