Milan Jakopovič: Petka na petko – nasmeh

S človekoljubno akcijo je v državni zbor zavezujoče prodrl s predlogom o toplih obrokih za otroke iz ranljivih družin.

Objavljeno
07. december 2016 21.25
Janez Markeš
Janez Markeš

Milan Jakopovič je 44-letni Ljubljančan, ki je ustanovitelj in predsednik Dobrodelnega društva Petka za nasmeh. Zadnjih 25 let se profesionalno ukvarja z osebami z motnjo v duševnem razvoju. Pri tem je razvil občutljivost za socialno ranljive ljudi in skupine in se vprašal, kako lahko on pripomore k temu, da bi se odpravile socialne krivice, za katere v sodobni Sloveniji ne bi smelo biti prostora.

Ni se mogel sprijazniti z dejstvom, da so nekateri otroci ujeti v svet odraslih, da so lahko oropani brezskrbnega otroštva, čeprav imajo starše, ki bi jim radi gmotno pomagali, pa ne morejo, ker nimajo denarja. Razmišljal je, kako bi popravil te krivice, ki so se zgrnile nad nekatere otroke bodisi zaradi slabih in nesprejemljivih sistemskih okoliščin bodisi zaradi subjektivnih okoliščin, za katere so krivi odrasli, posledice pa so doletele otroke. O začetkih svoje človekoljubne akcije Petka za nasmeh je zapisal: »Septembra 2012 sem se po še enem od prispevkov na TV o nič krivih otrocih, ujetih v socialne stiske, vprašal – kako lahko JAZ pomagam? In rodila se je preprosta ideja, po kateri s petimi evri na mesec spreminjamo otroški svet. Petka na petko – nasmeh.«

Tako je nastalo dobrodelno društvo. Je prostovoljno, neprofitno in nepolitično društvo. Deluje po načelu neposredne pomoči otrokom. Zagotavlja finančno pomoč za šolsko prehrano otrok pa tudi za druge šolskih aktivnosti. Obrnilo se je tudi na parlamentarne stranke in državni zbor, posluh je pokazala stranka ZL. Tej je po daljšem usklajevanju na matičnem odboru že uspelo s svojim predlogom in predlogom Petke za nasmeh, da bi brezplačno kosilo dobili vsi otroci, ki živijo pod pragom revščine. Zakon pa še čaka obravnava na plenarni seji DZ, a čeprav ga podpira večina, skorajda ni mogoče, da bi začel veljati z začetkom leta 2017.

Medtem sistem delovanja Petke za nasmeh, kot si ga je zamislil Milan Jakopovič, deluje z vzorno organiziranostjo in – to je najpomembnejše – resnično pregledno. V sodelovanju s strokovno službo šole izberemo otroka in družino, ki potrebuje pomoč. Denar gre izključno za neposredno plačilo otrokovih položnic, prednost pa imajo družine do vključno tretjega dohodninskega razreda otroškega dodatka. Za vsakega od otrok nastane skupina petkarjev, to so tisti, ki vsak mesec donirajo pet evrov. Vsakdo od udeležencev lahko vpogleda v vse račune in specifikacije stroškov ter njihovo plačilo. Delovanje v društvu je prostovoljno, člani si ne izplačujejo nikakršnih nadomestil za stroške. Dodatne stroške plačajo sami, iz svojega denarja. Vse »petke« so tako v celoti namenjene izključno otrokom, njihovi osebni podatki pa so zaupni in varovani. Kontaktna oseba je socialna ali druga strokovna delavka.

Milan Jakopovič je s svojo držo pokazal izjemno socialno občutljivost za otroke in se v svojih predlogih na inovativen način ni ustrašil niti politike niti vseh težav, ki so stale na poti uveljavitve sistemskega financiranja toplih obrokov za otroke, ki so pod pragom revščine. Pokazal je, da je v Sloveniji mogoča tudi obnova socialne države, če se zanjo zastavijo prave osebnosti.