Varuhinja podprla zakonik

»Zakonik izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otroka ter izpostavljanje drugim oblikam ponižujočega ravnanja.«

Objavljeno
09. marec 2012 20.21
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – »Na načelni ravni ne gre pri zakoniku za nič drugega kot za razkorak med 21. stoletjem in vrnitvijo v srednji vek,« meni pediater dr. Rajko Kenda. Rešitve v zakoniku, ki so pomembne za varovanje otrokovih pravic, je danes strnila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

»Plima homofobnosti utegne povzročiti, da bo zakonik potonil z vsemi svojimi dobrimi lastnostmi,« je razmišljal Rajko Kenda, ki pravi, da bo izid referenduma pokazal, na kakšni stopnji civilizacije je država. »Z otroki se službeno ukvarjam že kakih 35 let. Imam sina, ki je pred enim letom postal polnoleten. Iz vseh svojih izkušenj lahko rečem, da je za otroka ključno in najbolj pomembno to, da je ljubljen. To, da ga imajo radi od ranega otroštva naprej, mu daje občutek varnosti, samozavesti, sproščenosti in s tem popolnoma neobremenjen vstopa v družbo in v svet odraslih,« misli strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike.

Največje razlike so na področju varovanja ogroženih otrok, je danes v okviru kampanje Za družinski zakonik poudarila nekdanja državna sekretarka Anja Kopač Mrak. »Ključne novosti bodo prispevale, da se otroci ne bodo ujeli več v birokratskih postopkih države. Ko je CSD denimo izdal odločbo o odvzemu otrok in jo je ministrstvo potrdilo, je v primeru revizije o tem odločalo upravno sodišče. Isto sodišče kot odloča o gradbenih dovoljenjih,« je ponazorila Anja Kopač Mrak in dodala, da bodo o rejništvu, posvojitvah in odvzemu otrok odločali na družinskih oddelkih civilnih sodišč.

Čeprav je staršem odvzeta starševska skrb, preživninska dolžnost ne zamre. Zdaj je 1090 otrok v rejništvu, ki v povprečju traja 7,3 let, zakonik pa to dobo omejuje na tri leta.

Tudi varuhinja človekovih pravic je prepričana, da zakonik povečuje pravice otrok. Izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otroka ter izpostavljanje drugim oblikam ponižujočega ravnanja. Omejuje možnost izvajanja stikov pod nadzorom na največ šest mesecev.

S prenosom večine odločanja o družinskih razmerjih na sodišča se odpravlja sedanji položaj, kjer je isti CSD družini zagotavljal pomoč in svetovanje, hkrati pa je imel tudi pristojnosti oblastnega poseganja v družinske razmere. Pomembna pridobitev je tudi možnost, da biološki starši opredelijo želene rejnike. Poleg tega zakonik uvaja zagovornika otrokovih pravic, ki bo skrbel, da bo mnenje otroka v posameznih postopkih dejansko slišano, poudarja varuhinja.