18 kilogramov trave za lastno uporabo

Matjaž Hudež prizna le, da je marihuano imel doma.

Objavljeno
28. januar 2015 17.16
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Čeprav se je 47-letni Matjaž Hudež iz Medvod s tožilstvom že dogovarjal za priznanje krivde, se na sredinem predobravnavnem naroku to ni zgodilo. Hudež je sicer priznal, da je imel doma skoraj 18 kilogramov marihuane, a kot je dejal – le za lastno uporabo.

Poročali smo, da so se kriminalisti v začetku decembra lani zaradi suma več kaznivih dejanj, in sicer goljufije, ponarejanja listin, zlorabe osebnih podatkov in pranja denarja (škode naj bi bilo skupaj za okrog 230.000 evrov), oglasili pri moškem iz okolice Medvod. A med hišno preiskavo so odkrili še več, kot so pričakovali, saj je imel možakar doma še slabih 18 kilogramov konoplje. Zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami so ga ovadili, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil hišni pripor.

Matjaž Hudež je ta teden zaradi domnevnega pečanja z mamili sedel na zatožno klop in priznal, da je imel marihuano doma, a je dejal, da le zase. Ker se očitek iz obtožbe glasi, da jo je imel za nadaljnjo preprodajo, je sodnica tako štela, da krivde ne prizna. Na sodišču je bilo sicer slišati, da bi tožilstvo v primeru priznanja krivde zanj predlagalo dve leti in pol zapora. A zdaj bo stekla glavna obravnava, na kateri bo poskušala obramba dokazati, da je Hudež marihuano uporabljal zaradi svojih zdravstvenih težav, in sicer kile ter nespečnosti.

Poleg tega je obramba sodišču predlagala zaslišanje izvedenca oziroma predstavnika ustrezne organizacije, ki bi lahko pojasnil, kolikšen delež od 17,68 kilograma zasežene droge bi dejansko lahko preprodal naprej. Stališče obrambe je namreč, da najmanj stebla niso uporabna kot droga. Tožilstvo je temu sicer nasprotovalo, saj je cela rastlina – z vršički, stebelci in listi – klasificirana kot prepovedana droga. Obramba je sodišču izročila tudi več člankov o uporabi konoplje, Hudež pa je dal tudi izrecno soglasje, da sodišče o njegovem zdravstvenem stanju pridobi njegov zdravstveni karton.

Glede olajševalnih okoliščin, ki so pomembne za izrek kazenske sankcije, pa je zagovornik predlagal tudi zaslišanje obtoženčevega delodajalca, direktorja Kamnoloma Kamna Gorica, sodišču pa še, naj pridobi podatke o obtoženčevem očetovstvu – skrbi namreč za 15-letnega sina.

Sodnica je pojasnila, da lahko izjavo o Hudeževem delovnem razmerju in podatke o zdravstvenem stanju pridobi pisno, o postavitvi izvedenca pa se bo odločila potem, ko bo Hudež podal svoj zagovor. Sojenje se bo nadaljevalo konec februarja.