20-tonska skala se je ustavila pri Grbčevih

Razbor pri Čemšeniku: Gmota k sreči zgrešila vse štiri člane družine Zupan in deset glav živine.

Objavljeno
10. november 2013 15.06
Razbor pod Čemšenikom
P. M., Trbovlje
P. M., Trbovlje

Zagorje - »Precej je ropotalo in lomastilo, saj je skala polomila vse drevje pred seboj, dokler ni prebila strehe, betonske plošče in stene gospodarskega poslopja.« Tako je Primož Zupan opisal pot približno 20-tonske skale, velikosti okrog petnajstih kubikov, ki je v soboto zvečer okrog 22. ure priletela na njihovo domačijo, po domače pri Grbčevih, na Razborju pri Čemšeniku. K sreči je povzročila le materialno škodo na kmetijski mehanizaciji in gospodarskem objektu.

Skalna gmota, ki se je utrgala s pobočja nad domačijo, se je ustavila šele po kakšnih tristo metrih v poslopju z živino. K sreči je zgrešila domačijo, v kateri so bili Primožev oče, gospodar Vencelj Zupan, mati in dva brata, zgrešila pa je tudi vseh deset glav govedi. Druga, nekoliko manjša skalna gmota, se je ustavila sredi poti ...

Po pričevanju Primoža Zupana na domačiji ne pomnijo podobnega dogodka: »Oče je bil nad skalo sicer začuden, ne pa tudi šokiran.« Priznava pa, da nelagoden občutek pred naslednjim močnejšim deževjem ostaja.

Zagorski gasilci so poslopje pred nalivi začasno zaščitili s folijo. Koliko imajo škode, pri Zupanovih za zdaj ne morejo reči, ocenjujejo pa, da bo veliko dela s popravilom vsega, kar je skala poškodovala; prav tako s skalo samo.