Partnerja z nožem zabodla v prsi 
in rekla, da se je poškodoval sam

Dvaindvajsetletnico sumijo uboja partnerja v začetku februarja in poskusa uboja prejšnjega partnerja junija pred dvema letoma.

Objavljeno
24. februar 2017 14.30
Policajska kapa, Ljubljana Slovenija 25.04.2013
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana − Čeprav je prvi klic na interventno številko 112 v jutranjih urah 4. februarja govoril o tem, da se je 30-letnik sam ranil z nožem v prsi, je kriminalistična preiskava pokazala, da je za poškodbe, ki so bile tako hude, da je moški kmalu zatem umrl, odgovorno njegovo 22-letno dekle.

Operativno-komunikacijski center ljubljanske policijske uprave je 4. februarja okrog 5.20 prejel klic, da se je v stanovanju na območju Šiške v Ljubljani z nožem poškodoval 30-letni moški. V stanovanju je bilo takrat tudi njegovo 22-letno dekle.

Na kraj so pohiteli policisti šišenske policijske postaje in reševalci, ki so moškemu zagotovili zdravniško pomoč. Hudo ranjenega so odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer pa je nekaj po 7. uri umrl.

Ker so policisti na podlagi prvih zbranih obvestil podvomili o besedah klicateljice o samopoškodovanju in posumili, da gre bržkone za nasilno kaznivo dejanje, so nadaljnjo preiskavo primera prevzeli kriminalisti. Ogleda kraja dejanja sta se udeležili tudi državna tožilka in preiskovalna sodnica, ki je za pokojnega (po neuradnih podatkih naj bi šlo za Blaža N.) odredila sodno obdukcijo.

Kriminalisti so ugotovili, da je bil 30-letnik tistega dne v družbi s prijatelji, kamor je ponj z avtom prišlo dekle, po neuradnih podatkih naj bi šlo za Patricijo Cenček. Odpeljala sta se domov, kjer je med njima izbruhnil spor, »nakar ga je dekle z namenom, da mu vzame življenje, z večjim kuhinjskim nožem zabodlo v prsni koš«, povzema Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v službi kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave. Zaradi izkrvavitve je 30-letnik kasneje umrl.

Zrinski nadalje pojasnjuje, da je ženska zato, da bi prikrila, kar je storila, poklicala na interventno številko 112 in prijavila, da se je njen zunajzakonski partner sam poškodoval oziroma da se je sam zabodel z nožem. A je kriminalistom na podlagi zbranih obvestil, ogleda kraja in ugotovitev sodne obdukcije uspelo zbrati dovolj dokazov, da ni šlo za samopoškodovanje, temveč da je 30-letniku usodne poškodbe zadala prav njegova zunajzakonska partnerica, ki jo zato sumijo kaznivega dejanja uboja.

Zabodla ga je v vrat

Kriminalisti so med preiskovanjem uboja 30-letnika ugotovili še, da se je ženska med 16. in 18. junijem 2015 v obdobju, ko sta s prejšnjim partnerjem, takrat 27-letnikom, prebivala in bila zaposlena v Španiji, z nožem spravila tudi nanj. V sobi ga je zabodla v vrat in mu po prepričanju kriminalistov tako hotela vzeti življenje. A se je oškodovancu uspelo pravočasno ubraniti napada, s čimer je zagotovo preprečil hujše posledice, pojasnjuje Zrinski.

Po februarskem napadu so žensko nastanili v zdravstveno ustanovo in zoper njo na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja ter poskusa uboja.

Osumljenko so 22. februarja odpustili iz zdravstvene ustanove, na podlagi odredbe za privedbo preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Ljubljani so jo policisti pripeljali na zaslišanje, preiskovalna sodnica pa je zanjo po zaslišanju odredila pripor, še dodaja Zrinski in pojasnjuje, da je za kaznivo dejanje uboja predpisana kazen zapora od petih do petnajstih let.

Sicer so v minulem letu na ljubljanski policijski upravi obravnavali skupaj devet ubojev, od tega dva dokončana in sedem poskusov tega dejanja. Letos razen opisanega primera tovrstnih kaznivih dejanj niso obravnavali.