25-letnik pretepal mater

V okolici Novega mesta 25-letnik pod vplivom alkohola pretepal svojo mater. Nad njo naj bi že dalj časa izvajal nasilje.

Objavljeno
23. julij 2014 13.05
Posodobljeno
23. julij 2014 18.00
NK siva ekonomija
Mi.K., kronika
Mi.K., kronika
Novo mesto - Policisti iz Novega mesta so v torek popoldan posredovali zaradi nasilja v družini v okolici Novega mesta, kjer je 25-letni nasilnež pod vplivom alkohola, pretepal svojo mamo, jo večkrat udaril po glavi in jo žalil. »Osumljenec naj bi že dalj časa izvajal nasilje nad mamo in jo večkrat tudi poškodoval. Policisti so mu izrekli prepoved približevanja žrtvi zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo,« so sporočili iz novomeške policijske uprave. Policisti so moškega že večkrat obravnavali zaradi kršitev povezanih z nasiljem.

Policisti in kriminalisti novomeške policijske uprave so lani obravnavali 467 primerov nasilja v družini, kar je za osem odstotkov manj kot v letu 2012. V 107 posredovanjih policistov, ko je bil podan utemeljen sum kaznivega dejanja in so obstajali razlogi, da bo ogrožena varnost žrtve, so policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja. Preiskovalni sodnik je v večini primerov ukrep policistov potrdil in prepoved približevanja podaljšal. »V večini so bile žrtve nasilja ženske, policisti pa so obravnavali tudi več primerov nasilja otrok nad starši,« so še sporočili.

Na Policijski upravi Novo mesto tako ugotavljajo, da žrtve kasneje v postopkih nemalokrat odstopajo od pregona, umikajo prijave, nasilna dejanja oa skušajo minimalizirati ali celo kljub prepovedi približevanja nasilnežu same dovolijo, da se vrne domov. Žrtev na ta način sporoča povzročitelju, da je njegovo nasilno ravnanje sprejemljivo, ukrepi policistov pa zato niso učinkoviti, še opozarja policija. V takih primerih povzročitelji nasilja po izkušnjah policije najpogosteje z nasiljem nadaljujejo in ga celo stopnjujejo.