Umrl med 30-letnim čakanjem na smrtno kazen

Američan je zaradi dvojnega umora, ubil je tudi petletnega dečka, čakal na smrtno kazen od 12. septembra leta 1985.

Objavljeno
26. maj 2015 13.28
mocnik/zda
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Tecumseh − Američana Michaela Ryana, ki je v osemdesetih letih vodil enega izmed kultov v ameriški zvezni državi Nebraska, je sodišče 12. septembra leta 1985 obsodilo na smrtno kazen. Obsojen je bil zaradi mučenja in umora 26-letnega Jamesa Thimma na farmi, kjer je Ryan vodil kult. Ryan je moškega tri dni spolno zlorabljal, pretepal, na koncu pa ga je ustrelil in z njegovega trupla delno odstranil kožo, poroča ameriški spletni portal Huffingtonpost. Poleg tega je Ryan do smrti pretepel petletnega dečka Luka Sticea, ki je bil sin enega izmed članov kulta. Umore mu je menda naročil božji glas.

Kot rečeno je sodišče Ryana obsodilo na smrtno kazen, njegov sin Dennis Ryan in član kulta Timothy Haverkamp pa sta bila obsojena na najmanj deset let zapora in največ na dosmrtni zapor zaradi vpletenost v smrt Thimma. Mlajšemu Ryanu je kasneje s pomočjo odvetnikov uspelo, da je s pritožbo in na novem sojenju dobil milejšo kazen, medtem ko so Haverkampa leta 2009 po 23 letih izpustili iz zapora.

Ryan pa je med čakanjem na izvršitev smrtne kazni v zaporu umrl naravne smrti, pristojni so odredili njegovo obdukcijo, neuradno pa je kruti dvojni morilec menda bolehal za smrtonosnim rakom na možganih.