Adventni koledar kriminalcev obrodil sadove

Moški, osumljen spolnega napada na šestletno deklico leta 2008, je bil prijet zaradi decembrske akcije.

Objavljeno
09. december 2016 21.22
Jure Predanič
Jure Predanič
Nizozemska policija je na podlagi »adventnega koledarja kriminalcev« te dni prijela moškega, ki je osumljen spolnega napada na šestletno deklico v Veliki Britaniji leta 2008. Decembrska akcija Evropske mreže enot za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST) je tako obrodila sadove.

Kot so sporočili z Europola, je bila slika ubežnika 30. novembra objavljena na spletni strani www.eumostwanted.eu v sklopu medijske kampanje Evropske mreže enot za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST). Britanska policija v okrožju Sussex je prejela več podatkov, da naj bi osumljenec delal v lokalu v Amsterdamu, nizozemska policija pa ga je po zaslugi teh podatkov uspešno prijela. Odkar so januarja vzpostavili spletno stran, so organi evropskih držav sicer prijeli 25 osumljencev različnih kaznivih dejanj, ki so na tem seznamu. Vsaj deset aretacij je neposredno povezano z objavami v medijih, so še pojasnili na Europolu in dodali, da se še mnogi skrivajo po vsej Evropi, kjer pa jim za ovratnik dihajo organi pregona.

Na seznamu je sicer več kot 60 pobeglih osumljencev in obsojencev, med njimi so morilci, ugrabitelji, teroristi, preprodajalci drog in storilci drugih hujših kaznivih dejanj.

Na seznamu tudi trije Slovenci

»Storilci so svojim žrtvam vzeli ali nepovratno spremenili življenja, vsi na seznamu pa so na begu pred roko pravice. S tem tudi žrtvam oziroma njihovim bližnjim onemogočajo, da bi zaključili s tem težkim obdobjem v svojem življenju. Pomagajmo jim in polovimo kriminalce, še preden se začnejo prazniki,« so ob začetku decembrske kampanje, s katero želijo poloviti čimveč ubežnikov, konec novembra sporočili z Europola. Od 1. decembra na spletni strani objavljajo fotografije in opise ubežnikov ter njihovih kaznivih dejanj iz 23 evropskih držav, vsak dan lahko »odklenete« enega iz nove države.

Na seznamu najbolj iskanih ubežnikov so tudi trije Slovenci, in sicer 31-letni Darjan Ješovnik, ki ga iščejo, ker naj bi sodeloval pri tihotapljenju 718 kilograma kokaina iz Brazilije v Španijo, na Hrvaško, v Slovenijo in na Nizozemsko, 29-letni Dalibor Pejić, ki ga je avstrijska policija v Celovcu marca lani prijela, ko je iz Slovenije pretihotapil kilogram heroina, in 40-letni Danijel Borojević, ki je maja 2002 skupaj s pajdaši oropal poslovalnico Krekove banke v Celju in odnesel okrog 130.000 evrov v takratnih tolarjih.