Afera Novartis: Ni dokazov o domnevni korupciji v zdravstvu

Tožilstvo je po končani sodni preiskavi odstopilo od nadaljnjega pregona zdravnikov in farmacevtske družbe.

Objavljeno
08. junij 2014 20.08
Switzerland Earns Novartis
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Mednarodna korupcijska afera, v katero je bil domnevno vpleten švicarski farmacevtski koncern Novartis Pharma Services Inc. iz Basla oziroma njena hčerinska podružnica v Sloveniji, je dobila epilog. Tožilstvo je po končani preiskavi odstopilo od nadaljnjega pregona koncerna in šestih fizičnih oseb.

Afera je izbruhnila oktobra 2009, ko so številni domači in tuji mediji poročali, da je slovenska podružnica Novartisa za promocijo novega zdravila menda podkupovala onkologe v Srbiji, da uvrstijo zdravilo aredia na tako imenovani klinični protokol, funkcionarja albanskega ministrstva za zdravje, da uvrsti zdravilo glivec na seznam dovoljenih zdravil, ter slovenske zdravnike oziroma njihove svojce in prijatelje.

Novartis je na strokovni simpozij v Dubrovniku septembra 2007 poleg slovenskih hematologov in drugih zdravstvenih delavcev menda povabil tudi njihove sorodnike, cilj izleta pa naj bi bila promocija novega zdravila in pridobivanje njegovih predpisovalcev (mediji smo poročali, da je šlo za exjade, zdravilo, ki se uporablja za odstranjevanje odvečnega železa iz organizma in je namenjeno zdravljenju kronične preobremenjenosti z železom, denimo, pri bolnikih, ki morajo neprekinjeno dobivati transfuzije eritrocitov). Plačilo izleta so menda poskušali prikriti tako, da so ga plačali kot donator, smo tedaj pisali.

Preiskava za šest fizičnih in eno pravno osebo

Potem ko so odvetniki konec septembra 2009 »po pooblastilu osebe, ki hoče ostati anonimna zaradi varstva svojih interesov«, družbo Novartis Pharma Services Inc. iz Basla oziroma njeno hčerinsko podružnico v Sloveniji in neznane osebe ovadili zaradi podkupovanja, je vrhovno državno tožilstvo zadevo predalo ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu. To je po dopolnitvi ovadbe, ki so jo ljubljanski tožilci zahtevali od policije oziroma sektorja ljubljanske kriminalistične policije v začetku oktobra istega leta, na ljubljansko okrožno sodišče 13. januarja 2012 vložilo zahtevo za preiskavo. Uvedena je bila 4. oktobra 2012, in čeprav so se odvetniki osumljenih pritožili, je postal sklep o njeni uvedbi pravnomočen 27. decembra istega leta.

Zaradi domnevnega jemanja podkupnine so se pod drobnogledom znašli zdravniki hematologi iz ljubljanskega kliničnega centra Samo Zver, Irena Preložnik Zupan in Mojca Modic, njihova kolegica iz slovenjgraške bolnišnice Irena Umek Bricman ter predstojnica oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo v mariborskem kliničnem centru Marjana Glaser Kraševac. Tožilstvo je Marku Kušarju iz Novartisa očitalo pet kaznivih dejanj dajanja podkupnine; istega kaznivega dejanja je bila osumljena gospodarska družba Novartis Pharma Services Inc., podružnica v Sloveniji.

Ni dokazov

Po zaslišanju zadnje priče konec marca lani so preiskavo končali in sodišče je spis vrnilo na tožilstvo, to pa je očitno ugotovilo, da sodna preiskava ni potrdila prvotnih očitkov o podkupovanju oziroma prejemanju podkupnine, zato je odstopilo od nadaljnjega pregona. Sklep o ustavitvi kazenskega postopka je bil izdan 10. marca letos, pravnomočen pa je postal 28. marca, so nam potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču.