Agro Gorenjska ostala dolžna 200.000 evrov

Zadruga Sloga poskuša od Agro Gorenjska, kupca podjetja KŽK, izterjati 200.000 evrov.

Objavljeno
07. januar 2016 17.03
mali pokojnina 15
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj - Slabo kaže, da bo Agro Gorenjska nakazal kmetijsko-gozdarski zadrugi Sloga še 200.000 evrov, saj je po spremembah v juniju in juliju ostal brez premoženja. Ustanovitelja in lastnika Nejc Kodrič in Damijan Merlak nista poplačala upnikov, ampak sta podjetje preprodala jeseniški družbi, da bi se izognila plačilu upnikov, trdi Darko Zidanski, pooblaščeni odvetnik Sloge.

Jeseni 2014 je na Gorenjskem močno odmevala napoved, da namerava Agro Gorenjska hitro postati največje kmetijsko podjetje v regiji in nato še v državi. Moči so združili trije mladi, kmetovalec Aleš Štern iz Srednje vasi pri Šenčurju ter Nejc Kodrič in Damijan Merlak, ustanovitelja virtualne menjalnice Bitstamp, s katero sta se tisto leto uvrstila na lestvico najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager.

Agro Gorenjska je bil ustanovljen z namenom, da od zadruge Sloga odkupi njeno hčerinsko podjetje KŽK Kmetijstvo. Mesec dni po ustanovitvi, oktobra 2014, je Sloga prodala KŽK za 3,3 milijona evrov, ob prodaji pa se s kupcem dogovorila še za dveletni najem farme v Hrastjah. Predsednik zadruge Janez Porenta je povedal, da je bilo 3,1 milijona plačano v dogovorjenem roku, pogoj za plačilo preostale kupnine pa je bil izbris hipoteke Sloge s premoženja KŽK. »V treh dneh oziroma v dogovorjenem roku smo izpolnili pogoj in dosegli izbris, toda Agro Gorenjska nam 200.000 evrov vse doslej ni nakazal, zato smo začeli pravne postopke,« je dejal Porenta.

So se pa v Agru Gorenjska in KŽK začele dogajati spremembe. Kodrič in Merlak od julija lani nista več lastnika Agra, prvi tudi ne več direktor in drugi ne prokurist. Novi lastnik je Grossus, podjetje brez zaposlenih iz Slovenskega Javornika, ki se ukvarja z računalništvom in informatiko, njegov direktor je Milan Kozlevčar z Jesenic. Že junija je Agro izstopil iz lastništva KŽK, njegov poslovni delež sta si enakovredno razdelila Kodrič in Merlak. V KŽK 28 zaposlenih obdeluje 822 hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega jih imajo 760 hektarjev najetih od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Sta pa Kodrič in Merlak po prenosu poslovnega deleža vpisala hipoteki na KŽK, in sicer vsak po 1,5 milijona evrov. To pomeni, da sta še vedno njegova lastnika, so prepričani pri Slogi.

Ker je Agro Gorenjska Slogi ostal dolžan 200.000 evrov, je zadruga vložila tožbo. Na kranjskem okrožnem sodišču se sprti strani na nedavnem naroku nista poravnali. Sodnica Jasna Levc Uršič bo sodbo predvidoma brez vnovič razpisanega naroka izdala pisno. Medtem pa se nad zadrugo Sloga, ki ji je ostalo zvestih 430 zadružnikov, ne nehajo zgrinjati težave. »Izgubili smo posle s KŽK, razmere na trgu z mlekom so slabe, promet nam je v zadnjem letu precej padel. Težko poslujemo. Zadruga je imela v letu 2015 okoli 32 milijonov evrov prihodkov, leto prej še 40 milijonov. Izguba v letu 2014 je dosegla 1,2 milijona evrov, pri čemer je je bilo kar 800.000 zaradi prodaje KŽK. In tudi v zadnjem letu smo poslovali z izgubo,« je potarnal Porenta