Akcija »0,0 šofer – trezna odločitev« in pospešeno ožemanje mokre kulture na Slovenskem

Med akcijo, ki se začne v torek, bodo policisti poostreno nadzirali alkoholiziranost voznikov.

Objavljeno
03. junij 2011 13.30
Posodobljeno
03. junij 2011 13.30
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje
Ljubljana - Kako zmanjšati posledice pitja alkohola, ki so na Slovenskem žal merljive tudi v pogostosti prometnih nesreč z najbolj tragičnim izidom, saj jih 30 odstotkov še vedno povzročijo vinjeni vozniki?

Številne aktivnosti in ukrepi, ki se pospešeno odvijajo v zadnjih letih, sicer zlagoma izboljšujejo ozaveščenost o posledicah pretiranega uživanja alkohola, a še vedno niso prišli do živega bistvenemu problemu - prežetosti slovenstva s tako imenovano mokro kulturo.

Trenutno jo bodo čim bolj učinkovito poskušali ožeti v skupni preventivni akciji za manj alkohola na cestah, poimenovani »0,0 šofer - trezna odločitev«. Akcija je razdeljena na tri obdobja. Prvo sovpada s pripravami na počitniško-turistično sezono (7. do 13. junij), drugo bo v času martinovanja (7. do 14. november), medtem ko bo tretji del v celoti pokril veseli december.

Ogrožanje sebe in drugih

Po besedah Vesne Kerstin Petrič, ki na ministrstvu za zdravje vodi sektor za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog, je cilj akcije zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki jih zakrivi alkohol, praviloma skupaj s hitrostjo ali z nepravilno smerjo oziroma stranjo vožnje.

Akcija se odvija v sklopu resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, sprejete za obdobje od 2007 do 2011; dokument, ki bo zajel naslednje obdobje, je že v medresorskem usklajevanju.

Kerstin-Petričeva opozarja na fenomen, po katerem se je v zadnjih letih zmanjšalo število prometnih nesreč, ki jih je zakrivila alkoholiziranost voznikov, ni pa se zmanjšal delež šoferjev, ki vozijo tudi potem, ko so pili.

Zato se bo tudi v prihodnje odvijalo celovito ozaveščanje o škodljivosti pretiranega oziroma tveganega pitja alkohola, ki naj bi pripomoglo k zmanjševanju pojavnosti tovrstnih razvad, s katerimi posameznik ne ogroža le sebe, ampak tudi druge.

Boj Davida z Goljatom?

V prizadevanjih po spremembi te žalostne statistike, predvsem pa v doseganju večje varnosti in boljšega zdravja, so se različna ministrstva povezala s policijo, inšpekcijskimi službami (tudi inšpektorji bodo v teh dneh pospešeno opravljali svoje delo), s strokovnimi institucijami in tudi z nevladnimi organizacijami, ki na tem področju opravijo veliko dobrega.

Civilna združenja bi seveda želela doseči še več, a uresničevanje prizadevanj je, kot meni Saš Kravos (fundacija Z glavo na zabavo), podobno boju Davida z Goljatom.

Na ministrstvu za zdravje je trenutno aktualen razpis, s katerim bodo na letni ravni za preventivne projekte (na področju alkohola in nedovoljenih drog) namenili 150.000 evrov.

To pa je, kot trdi Kravos, v primerjavi z vložki industrije (zabave) bistveno premalo. Predvsem pa, dodaja, občasne akcije ne prispevajo k spremembi sloga življenja, kajti »to, kar se dogaja na cestah, je posledica širše problematike, na katero opozarjamo že 11 let. Slovenski narod preveč pije