Albin Gutman: »Pritiskov ni bilo«

V nadaljevanju sojenja v zadevi Patria je danes pričal še Goran Vidrih, pripadnik Vojaške obveščevalne službe.

Objavljeno
11. februar 2013 12.37
Posodobljeno
11. februar 2013 12.45
hočevar PATRIA - Albin GUTMAN
J. M., kronika
J. M., kronika

Ljubljana - »V Letih 2005 in 2006 sem bil vodja projektnega sveta za projekt Patria, kar sem postal po odločitvi obrambnega ministra,« je v nadaljevanju sojenja v zadevi Patria na sodišču povedal nekdanji načelnik general štaba Slovenske vojske Albin Gutman.

Kot je povedal, je strokovni svet pripravil temeljne usmeritve za nabavo opreme, merila za izbor ponudnikov pa je pripravila posebna strokovna komisija.

Zatrdil je, da nihče od obdolženih ni nikoli vršil nobenega pritiska na člane projektnega sveta. O napredovanju projekta so obveščali obrambnega ministra Karla Erjavca, vlade v celoti pa ne. Ko je bil imenovan za načelnika generalštaba, pa se je z projektom Patria povsem nehal ukvarjati.

Na prostor za priče je stopil tudi Goran Vidrih, pripadnik Vojaške obveščevalne službe, ki je imel kot član projektnega sveta predvsem nalogo skrbeti za varovanje tajnosti podatkov. Kot je povedal, v času članstva v svetu ni zaznal, da bi tajni podatki odtekali s sveta.

O svojem delu je redno obveščal svoje nadrejene, vendar pa, kot je povedal, se v tej začetni fazi projekta Patria ni dogajalo nič posebnega.

Dodal je še, da je seveda skrbel za to, da člani sveta niso bili deležni pritiskov, korupcije ali zunanjih vplivov med njihovim službenim časom, zunaj službe pa ne, saj bi za kaj takega potreboval posebna dovoljenja.