Aleksandra Todorovića našli mrtvega

Vodja Civilne iniciative izbrisanih aktivistov je bil pogrešan od 20. januarja.

Objavljeno
14. februar 2014 13.43
Izbrisani pri Virantu
Franc Milošič, Ptuj; Ba. P., Delo.si
Franc Milošič, Ptuj; Ba. P., Delo.si

Ptuj - Policisti so pred dnevi javnost prosili za pomoč pri iskanju aktivista Aleksanda Todorovića, ki so ga nazadnje videli 20. januarja na Ptuju.

S PU Maribor so sporočili, da so danes med iskalno akcijo na Ptuju Todorovića našli mrtvega. Kriminalisti ogled kraja še opravljajo, prve ugotovitve pa kažejo, da ne gre za nasilno smrt.

Someščani še vedno ne razumejo, za kaj se je boril

Aleksandar Todorović je v največji meri zaslužen, da je problem izbrisanih prebivalcev Slovenije po desetih letih molka prišel v javnost. Vodil je prvo organizacijo izbrisanih, zbral prve podatke o razsežnostih izbrisa.

Njegov status izbrisanega prebivalca ga je osebnostno tako zaposloval in obremenjeval, da ni našel poti iz začaranega kroga. V zadnjem času je preživljal še družinske težave, to pa je že napovedovalo slab konec.

Spomnimo, da je pred leti enkrat že poskusil s samomorom, naslednjič pa je o njem odkrito razmišljal po šikaniranju in pretepu v eni od ptujskih gostiln, ko se je brez vsakega razloga nadenj spravil eden od Ptujčanov.

Treba je priznati, da mnogi njegovi someščani niso in še vedno ne razumejo niti izbrisa niti pravic, za katere se je Todorović neumorno boril z vso svojo energijo, ki pa mu je je zmanjkalo za vse druge pomembne življenjske
dejavnosti.

Aleksandar Todorović je v zadnjem času živel sam, zato je težko natančno ugotoviti, kdaj se je odločil končati svoje življenje.