Ali bo tožilka Dragica Kotnik morala v suspenz?

Preiskava zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil je menda pravnomočna.

Objavljeno
05. november 2013 19.27
Slovenija, Ljubljana, 03.12.2010. Dragica KOTNIK iz skupine drzavnih tozilcev za pregon organiziranega kriminala. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Tožilka s specializiranega tožilstva Dragica Kotnik, ki se je znašla pod drobnogledom svojih kolegov zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil, je po naših neuradnih podatkih od pred kratkim tudi formalno v kazenskem postopku. Sklep o preiskavi je menda pravnomočen.

Novomeški kriminalisti so tožilko konec marca 2012 ovadili zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov oziroma zlorabe osebnih podatkov, češ da je medijem posredovala tožilski dokument, povezan z afero Baričevič, zaradi česar so v začetku decembra 2011 preiskali njeno stanovanje in delovno mesto.

Krško okrožno državno tožilstvo je na podlagi ovadbe na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo tožilke in novinarja, ki mu je Kotnikova domnevno posredovala podatke, a se preiskovalna sodnica ni strinjala s tožilsko zahtevo, zato je zadevo dala v odločanje zunajrazpravnemu senatu. Ta je maja vendarle uvedel preiskavo, tako za Kotnikovo kakor za nekdanjega sodelavca spletnega portala Požareport Mitjo Lomovška, ki mu tožilstvo očita napeljevanje h kaznivim dejanjem.

Zaradi pritožb se je z zadevo ukvarjalo višje sodišče, ki je pred kratkim odločilo o pritožbah. Ker sklep še ni vročen vpletenim, nam na sodišču vsebine odločitve niso hoteli razkriti. A so po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih višji sodniki pritrdili sklepu o uvedbi preiskave, s čimer je ta postal pravnomočen. Ali bodo na tožilstvu za Kotnikovo zaradi tega morebiti uvedli tudi suspenz, še ni jasno.

Kotnikova, ki je po naših podatkih že od maja na bolniškem dopustu, se je pred časom znašla tudi v disciplinskem postopku zaradi umika obtožnega predloga proti nekdanjemu komandirju blejske policijske postaje M. K., ki ga je bila preganjala zaradi suma, da je svojemu kolegu prodal ponarejeno vinjeto.

Protikorupcijska komisija je namreč njeno ravnanje opredelila kot koruptivno, saj je obdolženca zastopala Odvetniška družba Matoz, to je ista odvetniška družba, ki jo je Kotnikova decembra 2011 pooblastila za zastopanje, ko je bila pri njej doma in v prostorih tožilstva opravljena hišna preiskava. Pregon nekdanjega komandirja se je po dogovoru z njegovim odvetnikom slaba dva tedna po hišni preiskavi pri Kotnikovi končal s poravnavo v obliki donacije pediatrični kliniki in umikom obtožnega predloga.

Disciplinski postopek (njegovo uvedbo je maja lani predlagal generalni državni tožilec) po naših podatkih še ni končan, menda ravno zaradi večmesečne odsotnosti Kotnikove.