Alojz Starič oproščen obtožbe za poskus uboja svoje žene

Senat ni našel dovolj dokazov o naklepu, prekvalifikacija kaznivega dejanja pa ni bila mogoča


Objavljeno
09. december 2016 18.55
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Alojz Starič, ki je lani avgusta v bližini Apač svojo ženo Valerijo v avtomobilu napadel z nabrušenim izvijačem in ji prizadejal lažje poškodbe, je včeraj kot nedolžen zapustil stavbo murskosoboškega okrožnega sodišča. Senat, ki mu je predsedoval sodnik Franc Granfol, namreč kljub včerajšnjemu sodnemu eksperimentu oziroma nekakšni preprostejši rekonstrukciji dogodka ni našel dovolj dokazov, ki bi potrjevali naklep in bi se skladali z obtožnico, ki mu je očitala poskus uboja.

To, da so Stariča oprostili obtožbe, sicer ne pomeni, da ni ničesar kriv, saj je nedvomno, da je svojo ženo lahko telesno poškodoval, je v obrazložitvi sodbe dejal sodnik Granfol. "Ne upravičujemo tega, da je mož vzel izvijač in zamahnil proti ženi, toda nimamo dokazov, da je imel namen ubijati. Senat pa ni mogel poseči v obtožnico in očitano dejanje spremeniti v ustreznejše." Kajti prva prvostopenjska sodba, s katero je lani sodnica Natalija Pavlič Goldinskij Stariča obsodila zgolj na šest mesecev zaporne kazni zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, je na višjem sodišču padla zato, ker da sodnica očitanega dejanja poskusa uboja ne bi smela sama prekvalificirati v toliko lažje kaznivo dejanje. Torej je moral sodni senat sedaj, na ponovljenem sojenju, zgolj slediti obtožnici in ta je Stariču znova očitala poskus uboja. Državni tožilec Žarko Bejek je v zaključnem govoru sicer poskušal nakazati možnost, da bi sodišče Stariča vendarle obsodilo vsaj zaradi lahke telesne poškodbe, saj je dejal, da sta bili v opisanem ravnanju obtoženega opisani dve združeni kaznivi dejanji - poskus uboja in lahka telesna poškodba, ki je bila vsebovana v poskusu uboja, toda sodnik Granfol ni sledil takšni razlagi in je Stariča oprostil.

Starič in njegova žena lani poleti že kakšne tri mesece nista več živela skupaj zaradi njegovih težav z alkoholom. Sam je postajal tudi vse bolj ljubosumen in je sumil, da se žena sestaja z nekom drugim. Tretjega avgusta jo je poklical, da naj ga z avtomobilom pelje iz domačih Mahovec v Gornjo Radgono po cigarete, a je spotoma dejal, da naj zavije na stransko pot, da se pogovorita. Od tam naprej se zgodbi enega in drugega razlikujeta, gotovo je le, da je Starič malo zatem ženo napadel s predelanim, nabrušenim izvijačem in ji prizadejal tri manjše, plitke rane. Tožilstvo je poskušalo dokazovati, da je Starič ženi hotel prizadejati veliko hujše poškodbe in da mu to ni uspelo samo zaradi nekaterih objektivnih okoliščin, med drugim tudi zato, ker je bil prejšnji dan močno pijan in zaradi hudega mačka ni imel dovolj moči. Tožilec Bejek je senat poskušal prepričati tudi, da je bilo povabilo na vožnjo, umik na stransko cesto in to, da naj bi Starič nabrušen izvijač prinesel s sabo v žepu, del naklepa za uboj. 

Staričev zagovornik Igor Vinčec pa je ves čas trdil, da bi ta lahko ženo veliko huje poškodoval in celo ubil, če bi le hotel, saj da je bil v avtomobilu v položaju, ki mu je omogočal dovolj močan zamah z izvijačem. Toda Starič ni imel namena ubijati, ampak v pijanosti ženo le prestrašiti, je zatrjeval Vinčec. Tudi včerajšnji sodni eksperiment, ko so policijski statisti, obtoženec in oškodovanka na parkirišču sodišča v oškodovankinem avtomobilu preizkušali različne inačice napada, je po mnenju Vinčeca dokazal, da bi Starič Valerijo zlahka ubil, če bi imel ta namen. Višje sodišče je potem, ko je razveljavilo prvo sodbo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, sicer priporočilo rekonstrukcijo dogajanja, toda potem bi morali to storiti med vožnjo, kar bi bilo prenevarno in bi bilo težko opazovati in posneti, zato se je sodnik Granfol raje odločil za preprostejši eksperiment, ki pa je bil po mnenju obrambe dovolj nazoren in je potrdil njihovo stališče, da Starič ni nameraval ubijati.